Почетак » Новости » На Фестивалу науке “Ново доба”

На Фестивалу науке “Ново доба”

У четвртак, 18. маја 2023. године, ученици крушевачке Гимназије посетили су 16. Фестивал науке под називом „Ново доба“, који је одржан у Хали 4 Београдског сајма. Педесет ученика, о којима су читавог дана бринуле професорке Јелена Алексић и Дуња Поповић, провело је дан на фестивалу.

Ђаци су имали пуно различитих позитивних утисака. Најзанимљивије су им биле поставке на штандовима Физичког факултета у Београду, где су могли видети плазма звучник, плазма пећницу и вакуумску пумпу, док су се они најхрабрији одважили да седну у Прандтлову столицу – клупу Жуковског и доживе закон одржања момента импулса из прве руке. Медицински факултет из Београда је изнео на светло дана органе различитих животиња и ученицима посебног кова су пружена објашњења о њиховом функционисању. НИС-ови стручњаци ће остати упамћени по незапамћеној иновативности јер су пред публику изнели ВР наочаре, дронове и летећи возић, а и рецепте за прављење лепка, док је МУП на свом штанду дао прилику да се узму отисци прстију. За широку публику били су ту и планетаријум, квизови, научно-популарна бина, гледање кроз микроскоп…

Неспретно померајући весла у виртуелној реалности проживели смо цивилизацијски помак научно-технолошког бродића смештеног у реалности фестивала између лавиринта за роботе који су осмислили ученици и штанда на коме се може вежбати реанимација. Богатији за једно лепо искуство, ученици жељно ишчекују следећи фестивал с надом да ћемо до тада напредовати и на другим пољима.

Аутори прилога: Павле Грубач 2/6, Марија Михајловић 3/1, Алекса Микић 4/10 и проф. Дуња Поповић

Преузмите

Архива вести