Početak » Novosti » Na Festivalu nauke “Novo doba”

Na Festivalu nauke “Novo doba”

U četvrtak, 18. maja 2023. godine, učenici kruševačke Gimnazije posetili su 16. Festival nauke pod nazivom „Novo doba“, koji je održan u Hali 4 Beogradskog sajma. Pedeset učenika, o kojima su čitavog dana brinule profesorke Jelena Aleksić i Dunja Popović, provelo je dan na festivalu.

Đaci su imali puno različitih pozitivnih utisaka. Najzanimljivije su im bile postavke na štandovima Fizičkog fakulteta u Beogradu, gde su mogli videti plazma zvučnik, plazma pećnicu i vakuumsku pumpu, dok su se oni najhrabriji odvažili da sednu u Prandtlovu stolicu – klupu Žukovskog i dožive zakon održanja momenta impulsa iz prve ruke. Medicinski fakultet iz Beograda je izneo na svetlo dana organe različitih životinja i učenicima posebnog kova su pružena objašnjenja o njihovom funkcionisanju. NIS-ovi stručnjaci će ostati upamćeni po nezapamćenoj inovativnosti jer su pred publiku izneli VR naočare, dronove i leteći vozić, a i recepte za pravljenje lepka, dok je MUP na svom štandu dao priliku da se uzmu otisci prstiju. Za široku publiku bili su tu i planetarijum, kvizovi, naučno-popularna bina, gledanje kroz mikroskop…

Nespretno pomerajući vesla u virtuelnoj realnosti proživeli smo civilizacijski pomak naučno-tehnološkog brodića smeštenog u realnosti festivala između lavirinta za robote koji su osmislili učenici i štanda na kome se može vežbati reanimacija. Bogatiji za jedno lepo iskustvo, učenici željno iščekuju sledeći festival s nadom da ćemo do tada napredovati i na drugim poljima.

Autori priloga: Pavle Grubač 2/6, Marija Mihajlović 3/1, Aleksa Mikić 4/10 i prof. Dunja Popović

Preuzmite

Arhiva vesti