Почетак » Новости » Подршка здравствено-промотивним активностима за превенцију ХПВ

Подршка здравствено-промотивним активностима за превенцију ХПВ

Светска здравствена организација усвојила је 2020. године Глобалну стратегију за елиминацију карцинома грлића материце као јавно здравственог изазова, у којој је изнела нове препоруке за све три области кључне за смањење и елиминацију овог обољења: 1. Примарну превенцију – ефикасном ХПВ вакцином, 2. Скрининг грлића материце – високо поузданим тестовима и 3. Лечење и палијативну здравствену заштиту за инвазивне облике карцинома. 

С обзиром да се Србија и даље налази у групи земаља са високим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце у Европи, започета је вакцинација девојчица и дечака узраста од 9 до 19 година препорученом ХПВ вакцином у домовима здравља о трошку државе.

Истовремено је покренута јавно здравствена кампања Заједно против рака грлића материце – ХПВ НЕ” уз подршку Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у оквиру које је планирана реализација здравствено-промотивних активности, пре свега едукације родитеља и старатеља о значају, ефикасности и безбедности ХПВ вакцине у основним и средњим школама.

Уз детаљне информације и упутства које су родитељи ученика Гимназије добили преко одељенских старешина, објављујемо овим путем и допис надлежних са Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”>>>

Dopis HPV vakcina_Batut

Преузмите

Архива вести