Početak » Novosti » Podrška zdravstveno-promotivnim aktivnostima za prevenciju HPV

Podrška zdravstveno-promotivnim aktivnostima za prevenciju HPV

Svetska zdravstvena organizacija usvojila je 2020. godine Globalnu strategiju za eliminaciju karcinoma grlića materice kao javno zdravstvenog izazova, u kojoj je iznela nove preporuke za sve tri oblasti ključne za smanjenje i eliminaciju ovog oboljenja: 1. Primarnu prevenciju – efikasnom HPV vakcinom, 2. Skrining grlića materice – visoko pouzdanim testovima i 3. Lečenje i palijativnu zdravstvenu zaštitu za invazivne oblike karcinoma. 

S obzirom da se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi, započeta je vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države.

Istovremeno je pokrenuta javno zdravstvena kampanja Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE” uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u okviru koje je planirana realizacija zdravstveno-promotivnih aktivnosti, pre svega edukacije roditelja i staratelja o značaju, efikasnosti i bezbednosti HPV vakcine u osnovnim i srednjim školama.

Uz detaljne informacije i uputstva koje su roditelji učenika Gimnazije dobili preko odeljenskih starešina, objavljujemo ovim putem i dopis nadležnih sa Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”>>>

Dopis HPV vakcina_Batut

Preuzmite

Arhiva vesti