Почетак » Новости » Представљање искустава из пројекта Еразмус мобилност

Представљање искустава из пројекта Еразмус мобилност

Једна од многобројних предности крушевачке Гимназије је свакако учешће у пројекту Еразмус +. Ове школске године у питању је пројекат Еразмус мобилност који је реализован у две ученичке размене (са Португалијом и Италијом), две активности праћења на послу (поред поменутих земаља укључене су Словенија и Аустрија) и стручним семинаром у Шпанији ( „ИКТ алати за креативну и колаборативну учионицу“).

О искуствима са ових активности, о циљевима пројекта и његовом значају за Гимназију, говорили су професори (учесници пројекта), ученице трећег разреда  (учеснице размене) и директорка школе, Биљана Дачић. Презентација је одржана 30. маја у Центру за стручно усавршавање у Крушевцу.

Догађај, коме је присуствовало тридесетак наставника из разних школа, отворила је директорка Гимназије, Биљани Дачић, истакнувши притом значај овог пројекта за нашу школу.

Координаторка пројекта, професорка математике и рачунарства Александра Филиповић, говорила је уопштено о пројекту, о његовим циљевима и активностима, а затим дала реч колеги Дејану Оролићу,  који је присутнима пренео своје утиске са семинара у Шпанији. На крају презентације упутио је присутне на неколико корисних ИКТ алата којима се може унапредити настава.

Професорка биологије, Снежана Миловановић, говорила је о својим искуствима у Гимназији Цеље Центер, о екологији као једном од приоритета у Словенији, о доступности егзотичних животиња у посебном зоолошком врту, о предностима технологије у настави, али и о навикама које не захтевају ништа више сем добре воље – да окружење у коме радимо буде чисто и да јабуке буду „на изволте“. У активности „праћење на послу“ била је са колегиницом Александром Радомировић, а утисци су више него позитивни.

О искуству размене у Италији говориле су Станислава Арсић, професорка српског језика и књижевности и Снежана Ичевић, професорка латинског језика. О истом искуству, али из ученичке перспективе, говориле су  Теа Зипаловић  и Неда Костић, ученице трећег разреда. Специфичност ове размене, поред егзотичности дестинације, била је и чињеница да су у исто време гости Остиље били средњошколци из Пољске, Шпаније, Грчке и Србије. Сви су понешто научили и то на један посебан начин, уочавајући сличности и разлике и ширећи видике непосредним искуством.

Слађана Ракић, професорка српског језика и књижевности пренела је своје утиске о посети школи БХАК у Грацу, где је учествовала у активности праћења на послу са колегиницом Сањом Станковић, професорком енглеског језика и књижевности. Она је истакла предности концепта ове школе која чува традицију и користи модерне технологије, која негује дух домаће атмосфере и сталних путовања, чувања средине, али и времена којим располажемо. У Грацу су три ствари биле доминантне: лепота призора (грађевина и природе), срдачност људи и закључак да ништа није немогуће.

И на крају су о размени са школом у Силвешу (Португалија) говориле професорка српског језика и књижевности Слађана Дамњановић и професорка енглеског језика и књижевност Биљана Пршић. Њихово бајколико искуство пример је добити коју доноси размена, а то је управо узрастање у култури.

Након пријатне реакције свих присутних, остао је утисак да су  у овом пројекту учесници добили много и да су бар део тога успели да поделе са присутнима.

 

 

 

Преузмите

Архива вести