Početak » Novosti » Predstavljanje iskustava iz projekta Erazmus mobilnost

Predstavljanje iskustava iz projekta Erazmus mobilnost

Jedna od mnogobrojnih prednosti kruševačke Gimnazije je svakako učešće u projektu Erazmus +. Ove školske godine u pitanju je projekat Erazmus mobilnost koji je realizovan u dve učeničke razmene (sa Portugalijom i Italijom), dve aktivnosti praćenja na poslu (pored pomenutih zemalja uključene su Slovenija i Austrija) i stručnim seminarom u Španiji ( „IKT alati za kreativnu i kolaborativnu učionicu“).

O iskustvima sa ovih aktivnosti, o ciljevima projekta i njegovom značaju za Gimnaziju, govorili su profesori (učesnici projekta), učenice trećeg razreda  (učesnice razmene) i direktorka škole, Biljana Dačić. Prezentacija je održana 30. maja u Centru za stručno usavršavanje u Kruševcu.

Događaj, kome je prisustvovalo tridesetak nastavnika iz raznih škola, otvorila je direktorka Gimnazije, Biljani Dačić, istaknuvši pritom značaj ovog projekta za našu školu.

Koordinatorka projekta, profesorka matematike i računarstva Aleksandra Filipović, govorila je uopšteno o projektu, o njegovim ciljevima i aktivnostima, a zatim dala reč kolegi Dejanu Oroliću,  koji je prisutnima preneo svoje utiske sa seminara u Španiji. Na kraju prezentacije uputio je prisutne na nekoliko korisnih IKT alata kojima se može unaprediti nastava.

Profesorka biologije, Snežana Milovanović, govorila je o svojim iskustvima u Gimnaziji Celje Center, o ekologiji kao jednom od prioriteta u Sloveniji, o dostupnosti egzotičnih životinja u posebnom zoološkom vrtu, o prednostima tehnologije u nastavi, ali i o navikama koje ne zahtevaju ništa više sem dobre volje – da okruženje u kome radimo bude čisto i da jabuke budu „na izvolte“. U aktivnosti „praćenje na poslu“ bila je sa koleginicom Aleksandrom Radomirović, a utisci su više nego pozitivni.

O iskustvu razmene u Italiji govorile su Stanislava Arsić, profesorka srpskog jezika i književnosti i Snežana Ičević, profesorka latinskog jezika. O istom iskustvu, ali iz učeničke perspektive, govorile su  Tea Zipalović  i Neda Kostić, učenice trećeg razreda. Specifičnost ove razmene, pored egzotičnosti destinacije, bila je i činjenica da su u isto vreme gosti Ostilje bili srednjoškolci iz Poljske, Španije, Grčke i Srbije. Svi su ponešto naučili i to na jedan poseban način, uočavajući sličnosti i razlike i šireći vidike neposrednim iskustvom.

Slađana Rakić, profesorka srpskog jezika i književnosti prenela je svoje utiske o poseti školi BHAK u Gracu, gde je učestvovala u aktivnosti praćenja na poslu sa koleginicom Sanjom Stanković, profesorkom engleskog jezika i književnosti. Ona je istakla prednosti koncepta ove škole koja čuva tradiciju i koristi moderne tehnologije, koja neguje duh domaće atmosfere i stalnih putovanja, čuvanja sredine, ali i vremena kojim raspolažemo. U Gracu su tri stvari bile dominantne: lepota prizora (građevina i prirode), srdačnost ljudi i zaključak da ništa nije nemoguće.

I na kraju su o razmeni sa školom u Silvešu (Portugalija) govorile profesorka srpskog jezika i književnosti Slađana Damnjanović i profesorka engleskog jezika i književnost Biljana Pršić. Njihovo bajkoliko iskustvo primer je dobiti koju donosi razmena, a to je upravo uzrastanje u kulturi.

Nakon prijatne reakcije svih prisutnih, ostao je utisak da su  u ovom projektu učesnici dobili mnogo i da su bar deo toga uspeli da podele sa prisutnima.

 

 

 

Preuzmite

Arhiva vesti