Početak » Projekti

Projekti

Connecting Classrooms

Projekat Connecting Classrooms Britanskog kulturnog centra uspostavlja partnerstva između škola u Srbiji, Velikoj Britaniji i još oko 70 zemalja. Podržan je od strane Ministarstva prosvete, Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. U Srbiji traje već dve godine. Prve godine uključilo se deset srednjih škola, gimnazije iz Zrenjanina, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Bečeja, Pančeva, Pirota, Čačka, Beograda, Gornjeg Milanovca i Niša. Ove školske godine priključilo se još pet novih škola: gimnazije iz Kruševca, Valjeva, Vlasotinca, Karlovaca i Užica. Preporuka je da učesnici projekta budu učenici prvog i drugog razreda gimnazija, jer su najbliži po uzrastu učenicima iz partnerskih škola.

Britanski kulturni centar je povezao škole iz Srbije sa školama iz drugih zemalja. Radi lakše komunikacije, sve zemlje učesnice su podeljene po grupama. Jednu grupu čine škole iz Velike Britanije, škole iz dve zemlje EU i škole iz jedne zemlje koja nije članica EU. Naša škola je u grupi sa Velikom Britanijom, Nemačkom i Slovačkom. Jezik komunikacije je engleski.

Jedan od ciljeva je da ovakvim kontaktom učenici saznaju nešto o drugim kulturama, da bolje razumeju i uvaže različitosti. Učenicima se pruža međunarodna dimenzija obrazovanja i pripremaju se za dalji život i rad u savremenim svetskim tokovima. Deca usavršavaju jezik, socijalne veštine, razvijaju timski rad i motivaciju za aktivnije učešće u zajednici. Na taj način, uključuju se i preuzimaju odgovornost i za svoju budućnost.

Projekat podržava inkluziju, odnosno socijalno uključivanje osoba ometenih u razvoju. Od učenika i radnika škole se očekuju konkretne aktivnosti i akcije koje bi u samoj školi i lokalnoj zajednici gradile i širile atmosferu otvorenosti, tolerancije, solidarnosti i razumevanja. Aktivnosti treba proširiti izvan školskog dvorišta, uključiti što više profesora, roditelja i članova lokalne zajednice.

Škole koje budu uključene u projekat dobiće i materijalnu podršku za razvoj međunarodnih partnerstava i pokrivanje određenih troškova. Pomoć koju uplacuju školama iznosi 500 funti i sme se koristiti isključivo za materijal potreban za radionice, odnosno aktivnosti koje škola organizuje. Nakon uspostavljanje saradnje sa drugim školama u Evropi, nastavnici i đaci će imati priliku da osmisle i sprovedu aktivnosti u okviru svoje škole i zajednice. Sve te aktivnosti se stavljaju na zajednicku Internet mrezu, na Tnjinspace. Tako partnerske škole dobijaju informacije o nama, a đaci razmenjuju i komentarišu važna iskustva i teme.

Prve godine projekta najveći problem je bio taj što škole iz partnerskih zemlja nisu aktivno učestvovale na zajedničkoj društvenoj mreži. Da bi ga prevazisli ove godine su promenili koncept. Povezali su po jednu školu iz partnerskih zemlja, tako da partnerske škole direktno ostvaruju kontakt, i razmenjuju po 20 pitanja. Pitanja postavljaju učenici svojim vršnjacima i kasnije na osnovu dobijenih odgovora prave prezentaciju zemalja iz naše grupe. Prezentacija može da bude u vidu zidnih novina, filma, eseja, stripa, kolaža, pozorišne predstave.


Internest

Posetite nas na Facebook strani
Fama – Istorija glasina


 

Preuzmite

Arhiva vesti