Početak » Novosti » Proleće čak i u novembru

Proleće čak i u novembru

YESSS – „Mladi preduzetnici u srednjim školama“

Lokalna radionica za evaluaciju, 14. april 2022.

Kada na bilo kom internet pretraživaču potražite objašnjenje simptoma prolećnog umora, dobijete isti rezultat: promena raspoloženja, pad koncentracije i manja efikasnost na poslu kojim se bavite. Profesore, koji su učestvovali u obuci za mlade preduzetnike u srednjim školama, u okviru YESS programa, ovakvi „prolećni simptomi“ muče još od novembra. Zašto je proleće počelo u kruševačkoj Gimnaziji mnogo ranije?

U našoj maloj klimatskoj enklavi baš tada  je grupa profesora počela da primenjuje metode usvojene na obuci. Nisu ni slutili da je još jedan iskušenički ciklus u pedagoškoj praksi počeo.  Opijeni početnim optimizmom, brzo se sudariše se ogromnim kurikulumom koji kao hidra guta njihovih 45 minuta, oskudnim sredstvima, slabim internet vezama…Ali, prosvetni radnik ponovo dokaza da je iskočio iz knjige „Bića o kojima malo znamo“! Uđe u Termopilski tesnac i suoči se sa zadatkom ! I onda…ima li ova priča tragičan ili srećan kraj?

Užasnuto lice prosvetnog radnika poče da se menja kada shvati da je nabolje učiti kroz podučavanje, da se metode mogu lako i brzo transformisati, da reklama i srpski, turizam i italijanski, hidra i matematika mogu zajedno, baš kao informatika i notni sistem; da ćelijska komunikacija može da se prikaže kroz igru gluvih telefona, da introvertan đak može da otkrije svoj momenat na ovako kreiranom času, pa postane KOMPETENTAN da napravi plan istog ili podučava drugove sviranju klavira; da se naučeno na ovaj način duže pamti, MEĐUPREDMETNE KORELACIJE lakše uoče i da jedna ideja rađa drugu. I, nakon iskušeničke krize, kao dokaz, ukaza se radniku svetlo lice đaka, iskra u njemu koja mu predskaza bolju budućnost! Zametnuti plamičak možda se u vatru pretvori?!

Ispunjen ovakvom nadom zaboravi prosvetni radnik umor koji proleće donosi. Okrenu se suncu i dopusti sebi mogućnost da se nada. Shvati da preduzetnik nije onaj koji se isključivo bavi kapitalom i da je konačno došao čas da svoj Olimp podeli sa đacima. Nije mala stvar!

Ako vam i dalje nije jasno zašto proleće ranije svraća kod nas imate jedan zadatak:  morate da poslušate pesmu Massima Savića „Mali krug velikih ljudi“. Pesma se sluša glasno! Nije ovo elitistički stav, već način da podelimo sa Vama iskustvo koje nosimo sa ove obuke. Jer: „sazvežđe smo kad se spojimo!“ Dovoljno jaki da  „ućutkamo tišinu!“

Slađana Damnjanović, prof.

Fotografije sa radionice pogledajte u galeriji >>>

Projekat YESS, radionica u Gimnaziji

Preuzmite

Arhiva vesti