Почетак » Новости » Размена, култура, богатство…

Размена, култура, богатство…

Шта је то размена?

Да ли је то распуст усред школске године, или је учење у другачијим оквирима и околностима. Ко то и где иде у размену? Свако може, а неко иде! Треба да се усудиш, учиш и препустиш!

Тако је било и сада!

Од 14. априла до 19. априла, једанаесторо ученика другог разреда и два професора, провели су дивне тренутке у Португалу, земљи коју су познавали само из географије и ништа више. И тако се њихово знање умножило овом разменом вишеструко. 

Шта смо научили?

Много тога о Иберијском полуострву, састанцима медитерана и Атлантика, великој реци Тежо која грли престоницу, малом граду на југу који се зове Силвеш, где су људи насмејани и опуштени, добри домаћини и нови пријатељи. Тамо греје сунце и осмеси. Тамо школа функционише другачије од наше. Тамо постоји природа са разгледница. Учили смо имена плажа, легенде о тужним принцезама и мудрим свецима. Играли смо традиционални плес, за који је, искрено, наш моравац  ,,science fiction“. У земљи фада и сангрије, која није ратовала од Великог рата, која припада ономе што је Унија, научисмо шта је опуштеност и различитост…

Савремени француски филозоф је рекао:,, Ако ти имаш хлеб, а ја имам један евро и ако ја купим твој хлеб, онда ћу ја имати хлеб, а ти ћеш имати један евро. Наша размена ће бити избалансирана.

Али ако ти знаш сонет  Верлена или Питагорину теорему, а ја не знам ниша и ако ме научиш њима, на крају ове размене ја ћу знати сонет и теорему, али ћеш их и ти задржати за себе.

У првом случају имамо равнотежу, ово је роба, а у другом имамо раст, то је култура.“

Једанаесторо ђака и два професора Гимназије у Крушевцу, постигли су дивовски раст захваљујући посети Португалу. Све је објашњено!

Слађана Дамњановић, проф.

Преузмите

Архива вести