Početak » Novosti » Razmena, kultura, bogatstvo…

Razmena, kultura, bogatstvo…

Šta je to razmena?

Da li je to raspust usred školske godine, ili je učenje u drugačijim okvirima i okolnostima. Ko to i gde ide u razmenu? Svako može, a neko ide! Treba da se usudiš, učiš i prepustiš!

Tako je bilo i sada!

Od 14. aprila do 19. aprila, jedanaestoro učenika drugog razreda i dva profesora, proveli su divne trenutke u Portugalu, zemlji koju su poznavali samo iz geografije i ništa više. I tako se njihovo znanje umnožilo ovom razmenom višestruko. 

Šta smo naučili?

Mnogo toga o Iberijskom poluostrvu, sastancima mediterana i Atlantika, velikoj reci Težo koja grli prestonicu, malom gradu na jugu koji se zove Silveš, gde su ljudi nasmejani i opušteni, dobri domaćini i novi prijatelji. Tamo greje sunce i osmesi. Tamo škola funkcioniše drugačije od naše. Tamo postoji priroda sa razglednica. Učili smo imena plaža, legende o tužnim princezama i mudrim svecima. Igrali smo tradicionalni ples, za koji je, iskreno, naš moravac  ,,science fiction“. U zemlji fada i sangrije, koja nije ratovala od Velikog rata, koja pripada onome što je Unija, naučismo šta je opuštenost i različitost…

Savremeni francuski filozof je rekao:,, Ako ti imaš hleb, a ja imam jedan evro i ako ja kupim tvoj hleb, onda ću ja imati hleb, a ti ćeš imati jedan evro. Naša razmena će biti izbalansirana.

Ali ako ti znaš sonet  Verlena ili Pitagorinu teoremu, a ja ne znam niša i ako me naučiš njima, na kraju ove razmene ja ću znati sonet i teoremu, ali ćeš ih i ti zadržati za sebe.

U prvom slučaju imamo ravnotežu, ovo je roba, a u drugom imamo rast, to je kultura.“

Jedanaestoro đaka i dva profesora Gimnazije u Kruševcu, postigli su divovski rast zahvaljujući poseti Portugalu. Sve je objašnjeno!

Slađana Damnjanović, prof.

Preuzmite

Arhiva vesti