Početak » Novosti » „Srbija – zemlja nauke, zemlja inovacija“

„Srbija – zemlja nauke, zemlja inovacija“

U petak 01. 12. 2023. godine Biznis inkubator u Kruševcu bio je domaćin događaja „Srbija – zemlja nauke, zemlja inovacija“, kojim je predstavljen istoimeni projekat koji realizuju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Privredna komora Srbije, Fond za nauku, Fond za inovacionu delatnost i Centar za promociju nauke.

Projekat je pokrenut 11. oktobra i trajaće do maja naredne godine. Cilj projekta je da se obezbedi doprinos dugoročnom napretku naše zemlje kroz aktivna učestvovanja u stvaranju i primeni naučnih dostignuća i inovativnih rešenja.

Događaj je otvorila Martina Manojlović, direktor Biznis inkubatora od 2020. godine, koja se osvrnula na kratku istoriju ustanove koja više od decenije pruža pomoć malim preduzećima i početnicima u poslovanju, a naročito ženama. Naglasila je da su za Biznis inkubator suštinski bitni preduzetništvo i prisustvo na društvenim mrežama. U okviru njene lične inicijative Kruševac će dobiti i industrijsko-tehnološki park u periodu od naredne dve godine, poručila je Manojlović.

Ispred ministarstva govorila je dr Jelena Begović, koja je naglasila da je jedan od važnih ciljeva povezivanje nauke i privrede, a da će industrijsko-tehnološki park koji Kruševac treba da dobije poslužiti realizaciji ovog cilja. Pomenut je Beogradski univerzitet, koji je na poziciji 300-400 Šangajske liste, kao centralna tačka razgranatog naučnog sistema naše zemlje. U poslednjim decenijama mnogo je uloženo u infrastrukturu kao što su naučno-tehnološki parkovi, inkubatori, regionalni startap centri, pa i mejkers labovi za srednje škole, ali se primećuje da istraživanje i razvoj u našim firmama nije na nivou EU, a to je jedini način da firme rastu. Da bi se to unapredilo, uvešće se regionalna specijalizacija. Sredstva će se obezbediti u okviru Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost. Dr Begović je govorila i o pravljenju portala naučne infrastrukture – u toku je popisivanje svih uređaja koji su prisutni na fakultetima i institutima, ne bi li se oni stavili na raspolaganje širokoj zajednici preduzetnika za potrebe istraživanja i razvoja.

Usledila je kratka panel diskusija sa predstavnicama Centra za promociju nauke, Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost. Fond za nauku osnovan je 2019. godine i pruža finansijsku podršku u okviru naučno-istraživačke delatnosti mladim istraživačima na početku karijere. Sada počinje drugi krug projektnog ciklusa PROMIS u okviru koga je predviđeno finansiranje 30 novih projekata. Fond za inovacionu delatnost posluje dajući šanse da se realizuju ideje koje imaju komercijalnu vrednost. Osnovni cilj ovih ulaganje jeste jačanje veze između akademije i privrede. Do sada je Fond za inovacionu delatnost finansirao preko 2000 inovacionih projekata. Oni nude smart start pakete, vaučere, programe inovacione tehnologije. Program „Dokaz koncepta“ zajedno finansijski podržavaju ova dva fonda forsirajući razvoj perspektivnih naučnih ideja koje imaju komercijalnu vrednost.

Aleksandra Ristić je prezentovala Launčer – program podrške naučno-tehnološkog parka u Nišu za razvoj biznis ideja, stručnu, mentorsku i finansijsku podršku. Launčer je prvi niški akcelerator za startap razvoj, aktuelan za celu Srbiju. Oni prihvataju prijave u ranim fazama razvoja biznis ideja.

Uroš Glavinić sa Fakulteta veterinarske medicine je predstavio svoja iskustva finansiranja projekta iz budžeta PRIZMA Fonda za nauku.

Ispred Gimnazije Kruševac događaju su prisustvovali direktorka Biljana Dačić, nastavnik dr Dunja Popović – rukovodilac istraživačke sekcije, Luka Sarić, predsednik učeničkog parlamenta, Julija Petrović, zamenik predsenika učeničkog parlamenta i Tadija Jelesijević, učenik 4-10, proslavljeni takmičar.

dr Dunja Popović, nastavnik

Preuzmite

Arhiva vesti