Почетак » Библиотека » Дан словенске писмености

Дан словенске писмености

Дан словенске писмености традиционално се прославља 24. маја као сећање на 863. годину, када су светитељи Ћирило и Методије кренули на мисионарски пут у Моравску. Дан сећања на мисионарство Ћирила и Методија, солунске браће који су поставили темеље словенске писмености, није заборављен ни у Гимназији у Крушевцу. Професорка  Душица Добродолац је овим поводом ангажовала лингвистичку секцију. Пригодно обележавање празника почело је презентацијом ученица 3/1, Мионе Московљевић, Дуње Живковић и Еме Милетић. Оне су нас подсетиле на значај мисионарског рада „словенских апостола“ који су створили глагољицу, прво писмо Словена, и преводом литургијских и библијских књига поставили темеље словенске писмености.

Потом је уследио јако интересантан рад ученице 4/1, Ане Арсић, која нас је на духовит начин упознала са речником генерације З и позајмљеницама и лексичким фондом демографске групе која следи после Миленијалаца.

Уз смех смо дочекали и излагање Марине Крстић која нам је на креативан начин, кроз песме Здравка Чолића, приказала разноликост лексикологије српског језика и упознала нас са новим лексичким изразима.

Овај информативни час, обележен пројектним радовима, подсетио нас је на значај стварања првог словенског писма и неопходност неговања српског језика и културе, а завршили смо га песмом Здравка Чолића.

Маша Јевтић 3/1

А како је обележавање овог Дана у Гимназији представљено на порталу Радио телевизије Крушевац погледајте овде >>> https://www.rtk.rs/134774/dan-slovenske-pismenosti-i-kulture-jezik-predstavlja-temelj-kulture-jednog-naroda-i-osnov-je-nacionalnog-indentiteta/

 

Преузмите

Архива вести