Početak » Biblioteka » Dan slovenske pismenosti

Dan slovenske pismenosti

Dan slovenske pismenosti tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na 863. godinu, kada su svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put u Moravsku. Dan sećanja na misionarstvo Ćirila i Metodija, solunske braće koji su postavili temelje slovenske pismenosti, nije zaboravljen ni u Gimnaziji u Kruševcu. Profesorka  Dušica Dobrodolac je ovim povodom angažovala lingvističku sekciju. Prigodno obeležavanje praznika počelo je prezentacijom učenica 3/1, Mione Moskovljević, Dunje Živković i Eme Miletić. One su nas podsetile na značaj misionarskog rada „slovenskih apostola“ koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena, i prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga postavili temelje slovenske pismenosti.

Potom je usledio jako interesantan rad učenice 4/1, Ane Arsić, koja nas je na duhovit način upoznala sa rečnikom generacije Z i pozajmljenicama i leksičkim fondom demografske grupe koja sledi posle Milenijalaca.

Uz smeh smo dočekali i izlaganje Marine Krstić koja nam je na kreativan način, kroz pesme Zdravka Čolića, prikazala raznolikost leksikologije srpskog jezika i upoznala nas sa novim leksičkim izrazima.

Ovaj informativni čas, obeležen projektnim radovima, podsetio nas je na značaj stvaranja prvog slovenskog pisma i neophodnost negovanja srpskog jezika i kulture, a završili smo ga pesmom Zdravka Čolića.

Maša Jevtić 3/1

A kako je obeležavanje ovog Dana u Gimnaziji predstavljeno na portalu Radio televizije Kruševac pogledajte ovde >>> https://www.rtk.rs/134774/dan-slovenske-pismenosti-i-kulture-jezik-predstavlja-temelj-kulture-jednog-naroda-i-osnov-je-nacionalnog-indentiteta/

 

Preuzmite

Arhiva vesti