Početak » Novosti » Nedelja programiranja u Gimnaziji

Nedelja programiranja u Gimnaziji

U nedelji programiranja u Gimnaziji, u organizaciji Udruženja profesora informatike Srbije i stručnog veća računarstva i informatike, održano je više radionica.

Radionicu “Naučite o Code studiju” , realizovala je Branka Milivojević, profesor matematike i računarstva i informatike. Sadržaj ove radionice obuhvatio je: Upoznavanje sa katalogom kurseva programiranja i projektima. Način izbora kurseva. Prikaz blokovskog programiranja, izbor objekata, kodiranje događaja.

Nakon pokazivanja okruženja, učenici su pratili uputstva i programirali koristeći vizuelno, blokovsko okruženje.

Radionicama je prisustvovalo 100 učenika društveno-jezičkog smera: 70 devojčica i 30 dečaka, što je i najveći broj učenika koji je prisustvovao radionicama u nedelji programiranja od početka njenog održavanja u Gimnaziji Kruševac.

Druga radionica bila je “Programiranje u Skreču (Scratch) i Mikrobitu (micro:bit)”, a njeni realizatori su Strahinja Tadić, učenik prvog razreda računarskog odeljenja, Gordana Maksimović i Natalija Milićević, profesorke računarstva i informatike.

Učenik Strahinja Tadić je održao predavanje i predstavio svoje radove, igru u Skreču i Mikrobitu. Na ovaj način je pokazao učenicima konkretan rezultat, proizvod, blokovskog vizuelnog programiranja. U okviru Mikrobita pokazao je vezu između opreme i vizuelnog programiranja, pomeranjem i kretanjem učesnika. Takođe predstavio je koncepte Skreča, objekte, događaje, pisanje događaja. Nakon predavanja učenici su uz pomoć nastavnika pokušali u Skreču da naprave programe koristeći resurse  https://scratch.mit.edu/  i https://microbit.org/

Na trećoj radionici, “Onlajn programiranje”, predstavljene su platforme za učenje programiranja: OnlineJudge, SphereOnlineJudge, Project Euler, Petlja. Prikazan je način evaluiranja programskog koda, njegova brzina i  koliko resursa računara koristi. Prikazani su načini izbora programskog jezika, izbora programa, odnosno zadatka koji se rešava, objašnjenje teksta programa, specifikacija ulaza i izlaza i upoređivanje sa test primerima.

Učenici su programirali na programskim jezicima koje rade u okviru predmeta Računarstvo i informatika prateći test primere.

Realizatori  radionice su Gordana Maksimović i Natalija Milićević, profesorke računarstva i informatike.

U nedelji programiranja u Gimnaziji Kruševac ukupno je učestvovalo 134 učenika: 80 devojčica i 54 dečaka, kao i  profesori stručnog veća Računarstva i informatike.

Gordana Maksimović, profesor računarstva i informatike

 

Preuzmite

Arhiva vesti