Почетак » Новости » Португал у Србији

Португал у Србији

Мудри људи тврде да је једини начин да стекнеш пријатеље да будеш пријатељ. Истинитост овог тврђења тестирана је  скоро у нашој школи.Последње недеље фебруара месеца (од 24. фебруара до 2. марта) били смо домаћини гостима из Португала, у оквиру програма Еразмус +.

Једанаесторо ученика другог разреда, два професора и директор школе из Силвеша, били су наши гости. Те недеље, која је била испуњена разним садржајима, тестирали смо своје гостопримство, знање енглеског језика, спретност у ногама и издржљивост у шетњи…Много тога…Много лепог…Сетили смо се како мало треба да се осећамо добро, да ослободимо своју креативност и погледамо себе другим очима, јер лепо каже Мали принц: Човек само срцем види!

Заједно смо ишли у потрагу за културним благом града Крушевца. Проучавали смо у оквиру радионица легенду о Јастри, Расу и Мору. Она је била темељ наших нових знања о типологији културног наслеђа, али и инспирација за истраживање географије нашег краја, креацију костима, које би јунаци легенде носили, писање драмског текста  о љубави, рату и страдању.

Таленат за плес смо проверавали учећи кораке моравца од наших ђака, али и професора који се храбро у коло ухватише. И није било битно што неки имају силу у ногама, а неки ,,две леве“, енергија, смех и дружење још увек су ту, као добри дух у сали за физичко, на великом одмору.

И све стаде у ту недељу: посета музеју, пријем код градоначелника, поетско вече, излет у Врњачку Бању, прављење Снешка Белћа на Копаонику, шетња Багдалом и Слободиштем, кућа Симића и Легат Милића од Мачве. Чак и зидић на Багдали и Крушка и Гризли… И родитељи домаћина, увек спремни да тестирају апетит госта, стално забринути…као и сви…као и увек…

Уверисмо се да све може: и моравац и капуера и хармоника  и фадо…све се сложи…чак и кад не знате језик, када сте различити, а опет слични, скоро исти…

Наши ђаци стекоше неке нове пријатеље, које су други бирали за њих, који су дошли из далека. Наши ђаци су још једном обновили знање из лекције о пријатељству- оно се не бира, оно се деси, као љубав, ко зна због чега.

Србија- Португал: седи пет!

Слађана Дамњановић, проф.

Преузмите

Архива вести