Početak » Novosti » Portugal u Srbiji

Portugal u Srbiji

Mudri ljudi tvrde da je jedini način da stekneš prijatelje da budeš prijatelj. Istinitost ovog tvrđenja testirana je  skoro u našoj školi.Poslednje nedelje februara meseca (od 24. februara do 2. marta) bili smo domaćini gostima iz Portugala, u okviru programa Erazmus +.

Jedanaestoro učenika drugog razreda, dva profesora i direktor škole iz Silveša, bili su naši gosti. Te nedelje, koja je bila ispunjena raznim sadržajima, testirali smo svoje gostoprimstvo, znanje engleskog jezika, spretnost u nogama i izdržljivost u šetnji…Mnogo toga…Mnogo lepog…Setili smo se kako malo treba da se osećamo dobro, da oslobodimo svoju kreativnost i pogledamo sebe drugim očima, jer lepo kaže Mali princ: Čovek samo srcem vidi!

Zajedno smo išli u potragu za kulturnim blagom grada Kruševca. Proučavali smo u okviru radionica legendu o Jastri, Rasu i Moru. Ona je bila temelj naših novih znanja o tipologiji kulturnog nasleđa, ali i inspiracija za istraživanje geografije našeg kraja, kreaciju kostima, koje bi junaci legende nosili, pisanje dramskog teksta  o ljubavi, ratu i stradanju.

Talenat za ples smo proveravali učeći korake moravca od naših đaka, ali i profesora koji se hrabro u kolo uhvatiše. I nije bilo bitno što neki imaju silu u nogama, a neki ,,dve leve“, energija, smeh i druženje još uvek su tu, kao dobri duh u sali za fizičko, na velikom odmoru.

I sve stade u tu nedelju: poseta muzeju, prijem kod gradonačelnika, poetsko veče, izlet u Vrnjačku Banju, pravljenje Sneška Belća na Kopaoniku, šetnja Bagdalom i Slobodištem, kuća Simića i Legat Milića od Mačve. Čak i zidić na Bagdali i Kruška i Grizli… I roditelji domaćina, uvek spremni da testiraju apetit gosta, stalno zabrinuti…kao i svi…kao i uvek…

Uverismo se da sve može: i moravac i kapuera i harmonika  i fado…sve se složi…čak i kad ne znate jezik, kada ste različiti, a opet slični, skoro isti…

Naši đaci stekoše neke nove prijatelje, koje su drugi birali za njih, koji su došli iz daleka. Naši đaci su još jednom obnovili znanje iz lekcije o prijateljstvu- ono se ne bira, ono se desi, kao ljubav, ko zna zbog čega.

Srbija- Portugal: sedi pet!

Slađana Damnjanović, prof.

Preuzmite

Arhiva vesti