Почетак » Новости » Представа “Паклена поморанџа” тријумфовала на Јувентафесту у Сарајеву

Представа “Паклена поморанџа” тријумфовала на Јувентафесту у Сарајеву

У оквиру Јувентафеста, интернационалног фестивала средњошколског театарског стваралаштва у Сарајеву, представа Паклена поморанџа освојила је прву награду.

Глумачка група коју је основала Сандра Максимовић, мастер професор српског језика и књижевности, са ученицима Економско-трговинске школе и Гимназије у Крушевцу, одушевила је, како публику, тако и жири на Јувентафесту.

На фестивалу који је трајао од 06. до 11. септембра, Мартин Томић, Ива Митровић, Лара Анђелковић и Иван Димитријевић једногласно су освојили, по одлуци жирија, награду Grand Prix за најбољу представу. „На фестивалу, ове, као и претходне године, били смо једини представници из Србије“, каже Ива Митровић, једна од глумица.

Паклена поморанџа приказује различита доба живота главног лика Алексе. Говори о дехуманизованом животу данашње омладине, као и о неразумевању између деце и родитеља, проблемима унутар школе…

Жири Јувентафеста (Гордана Бобан, Милица Краљ и Сандро Дриновац) овако је образложио своју одлуку:

Grand prix, једногласно, добија представа која је у свим сегментима (као што су глума, режија, визуелни и аудио идентитет) на високо професионалном нивоу. Глумци су пленили енергијом, личним односом према теми, искреном емоцијом, изузетним партнерским односом и владањем сценом као и свим глумачким средствима. Јединственом младалачком енергијом и сјајним талентом успели су на врло емотиван начин да остваре савршену комуникацију са публиком.“

А како су глумци доживели овај фестивал и какве успомене су са њега понели, прочитајте у наставку текста.

„Пет дана испуњених смехом, игром, плесом и људима који ме чине срећном памтићу заувек! Памтићу ове дане пуне рада и труда који ми нису падали тешко јер сам сваког тренутка учила нове ствари и упознавала све више и више моју глумачку екипу. За мене највећа победа и награда јесте ослободити се и стварно уживати у сваком тренутку проведеном на позоришној сцени. Драго ми је што сам била део овог предивног фестивала, и наравно, радујем се следећем!“ – рекла је Ива Митровић, ученица Гимназије.

„Осећао сам неизмерну срећу што сам имао прилику да учествујем на једном таквом фестивалу. Нова пријатељства и дружења су нешто што га чини јединственим, а најбоља ствар јесте та што нас све време држи адреналин који нас покреће да креирамо и радимо на новим идејама“, каже Иван Димитријевић, ученик Економско-трговинске школе.

„Сарајево, када помислим на тај град, дивна успомена! Јувентафест омогућио нам је да упознамо нове пријатеље и стекнемо нова познанства. Јувента није фестивал. Јувента је љубав!“, рекла је Лара Анђелковић, ученица Економско-трговинске школе.

А Мартин Томић, ученик Гимназије, овако је доживео фестивал:

„Од прошлогодишњег одласка на Јувентафест у Сарајево, ми смо као група сањали и прижељкивали поновни одлазак на тај фестивал. И тај сан нам се остварио. Сам одлазак на један тако велики фестивал, као групи која нема никакав буџет, за нас је велика ствар и заиста смо пресрећни што је жири препознао наш квалитет и што је овогодишња Grand prix награда за најбољу представу додељена баш нама. Поновни одлазак у Сарајево, а надамо се не и последњи, у нама је пробудио неке од најлепших успомена у нашим животима, а засигурно је створио и нове успомене. Јувентафест, ствара пријатељства, познанства и љубави које се памте целог живота. Такву атмосферу и дружење немогуће је описати речима.“

Ако сте љубитељ уметности и позоришта, не пропустите наредну прилику да погледате ову сјајну представу и подржите наше младе глумце. Осим одличне глуме ова представа подстиче на размишљање о кључним питањима данашњег друштва.

Тијана Николић II/4

 

Преузмите

Архива вести