Почетак » Новости » Трибина о менталном здрављу младих

Трибина о менталном здрављу младих

Дана 29. новембра, од 19 часова у Белој сали Културног центра Крушевац, одржана je трибина о менталном здрављу. Захваљујући раду Канцеларије за младе града Крушевца и Центру за регионални развој Расинског округа, ове године спроведен је сет радионица за средњошколце које су резултовале овим догађајем.

На трибини су говорили Војислав Ђинђић (психолог и психотерапеут), Светлана Алексић (психолошкиња) и Снежана Рајковић (педагог); а поред њих су говорили и представник Савета за младе, Александар Вуксановић и представник АРРРО, Стефан Рибаћ.

Циљ реализације радионица је био обезбеђивање квалитета интерактивног програма неформалног образовања на подручју града Крушевца. Радионице о менталном здрављу: емотивној писмености, превазилажењу стресних ситуација и основе ненасилне комуникације реализоване су почетком октобра до краја новембра.

Ове радионице су биле реализоване у 6 средњих школа, међу којима се на списку налази и Гимназија Крушевац. У свакој од школа биле су реализоване 2 од претходно наведених, а у Политехничкој школи све (односно 3) радионице.

Ове године укупно је учествовало 323 средњошколца, просечно око 25 учесника по радионици. Поред ових о менталној хигијени, биле су организоване и радионице основе глуме и фотографије.

Трибина се природно поделила у 2 сегмента – први део се састојао од представљања учесника панел дискусије и њихових увида у рад и достигнут прогрес на радионицама; други део се састојао од питања публике, односно одговора учесника трибине.

Александар Вуксановић је, испред одељења за друштвене делатности у оквиру града Крушевца, рекао како је одзив на радионицама ове године био већи него претходних и да су селекцију извршили уз помоћ анкете које су спровели међу младима.

“Овај пројекат је само још један од доказа да ослушкујемо жеље младих и претварамо их у дела”, додао је представник Агенције за регионални развој Расинског округа.

“Ментално здравље је питање које није актуелно само у нашој земљи, већ и на глобалном нивоу”, започела је модераторка трибине, Светлана Алексић. “Млади у нашем граду препознали су ту потребу, уз помоћ анкете су исказали заинтересованост за теме које смо спровели у форми радионица”.

“У нашем друштву је ментално здравље и даље табу тема и сведоци смо јављања друштвене стигме када се млада особа обраћа за стручну помоћ. Недовољно развијене услуге менталног здравља и постојање друштвене стигме спречавају велики број адолесцената да се обрате за помоћ”, додала је модераторка.

Такође је на трибини било говора и о платформи UReport (https://serbia.ureport.in/) којој се можете придружити због поузданих података. На самој платформи је у августу спроведена анкета међу младима о важности менталног здравља и подаци су били изнети на трибини.

Око 37% младих се обратило лицу ван породичног круга и круга пријатеља, а 24% њих је размишљало о томе. Чак 47% младих се плаши осуде околине те не говори о проблемима менталног здравља; само 5% младих помоћ тражи од просветних радника, док се здравственим радницима обраћа не више од 7% младих.

Радионицу емоционалне писмености у оквиру менталног здравља водио је психолог Војислав Ђинђић. “О менталној хигијени се, нажалост, слабо говори и то тек када је касно. Евидентно је да постоји свест међу адолесцентима о важности одржања менталног здравља и да су упознати са техникама одржавања баланса”.

“Често је тежак задатак заправо да будемо добри пријатељи и да знамо како да слушамо, некада када не можемо помоћи пријатељу, треба да знамо како да му не одмогнемо. Кроз радионице смо обрађивали 3 битне тачке – разговор, концепт психолошке безбедности и саосећање”.

Педагошкиња у ОШ. “Вук Караџић”, Снежана Рајковић, причала је о искуствима полазника радионице која се бавила ненасилном комуникацијом. “Најчешћа комуникација са којом се млади сусрећу приликом разговора са пријатељима или ауторитетом је често пасивно – агресивног типа, наравно, неретко има и асертивне. Комуникација није ринг, нема победника”.

На питање које је Снежана поставила на почетку говора, “Како сте данас”, надовезала се касније у смислу да млади заправо немају тако често прилику да чују ово питање нити да одговоре на њега.

Психолошкиња Светлана Алексић, модераторка трибине, говорила је о радионици превазилажења стреса. “Током ове радионице сазнала сам да су млади заправо свесни психичких и физичких симптома стреса што је добар знак. Питала сам их једном приликом да ли је изостајање и бежање са часова један од знакова, након што су се замислили, одговорили су потврдно”.

“Као један од највећих узрока стреса јесте и оцењивање, те то може проузроковати негативну реакцију код ученика. Молим их и да обрате пажњу на партнерске односе, пошто они такође представљају један од главних узрочника”, додала је Светлана.

Након излагања говорника, публика је позвана  да постави питања,  усмено или анонимно, на папирићу. Међу публиком су у највећем броју били млади, али је такође било и родитеља, педагога, професора и других.

Постављана питања су у највећој мери биле недоумице у вези са приватним проблемима, а говорници су дали све од себе да дају што конкретније одговоре и буду од помоћи.

Организовање циклуса трибина и уопште пораст свести о постојању проблематике менталног здравља, позитивно утиче на младе Крушевљане. Надам се да ће у периоду који нам следи едукација из ове области постати обавезна, не само младима, већ и онима који су у контакту са младима (родитељи, просветни и омладински радници и други).

Катарина Драгоњић 4/11

Преузмите

Архива вести