Почетак » Новости » Академијом “Земљом ходи, а неба се држи” свечано обележен Савиндан

Академијом “Земљом ходи, а неба се држи” свечано обележен Савиндан

И ове године Гимназија у Крушевцу прославила је своју славу Свечаном академијом “Земљом ходи, а неба се држи”.

Биљана Дачић, директорка  школе, уручила је Тадији Јелесијевићу награду светосавског ученика. „Сви смо поносни на резултате овог младог научника чија је прича тек почела, а нама је част да га на том путу пратимо и присуствујемо почецима научника светских размера“, речи су и његових професора и свих његових другова и другарица.

Овај дан је био прилика да се поздраве и награде професорке који су свој радни век провели у Гимназији и отишле у пензију. То су Рада Губеринић, професорка историје, и Јелена Вујичић, професорка српског језика и књижевности.

Овогодишњи програм водили су Ана, Мартин, Тања, Давид, Ива и Јана, наши надарени ученици. Они су нас својим поетским приступом подсетили на значај и рад Светог Саве и подстакли да се и ми водимо његовом реченицом “Земљом ходи, а неба се држи”.

Светосавском химном поздравио нас је хор са професором Дејаном Стојановићем на челу. Уз химну певали су и народну изворну песму “Прели прело мила до милога”. Својим прелепим и анђеоским гласом истакла се Теодора уз песму “Знаш ли ко те љуби силно”, а раскошни Лазарев баритон и мелодија  Чајковсковког изместили су нас у неке далеке просторе и време.

Програм су осмислили и заједно са ученицима припремили  вероучитељ Марко Пантић и професорке српског језика и књижевности Мирјана Бојковић и Гордана Зајић.

Позвани гости уживали су и у Светосавскј ликовној изложби на којој је посебно истакнут иконописан рад ученице Мартине Југовић.

Након Академије, сечење колача обавио је отац Сергеј, велики пријатељ и бивши колега Школе, уз саслуживање вероучитеља Марка, а заједно са овогодишњим колачарима, породицом Матић, колачарима за наредну годину, породицом Матејић, директорком и осталим присутнима.

Надамо се да смо дух светосавља успели да пренесемо на све присутне и да ћемо се и следеће године поново окупити у још већем броју.

Тамара Гашић IV 11

Mарија Трифуновић IV 11

Преузмите

Архива вести