Početak » Novosti » Gosti na “Dečjoj nedelji”

Gosti na “Dečjoj nedelji”

Grupa gimnazijalaca pod mentorstvom profesorke fizike dr Dunje Popović doprinela je svojim programom „Fizika u oku posmatrača“ velikoj završnici „Dečje nedelje“ u zabavnom parku Šarengrad u Kruševcu, u nedelju 9.10.2022. godine.

Realizovan po pozivu organizatora, ovo je bio jedan od više nastupa tog dana, od kojih je većina predstavljala pravi audio-vizuelni spektakl. U atmosferu plesa i muzike, gimnazijalci su uneli zrno onoga po čemu se njihova škola ističe – ozbiljnosti, odmerenosti, intelekta.

Maturant Aleksa Mikić najavio je tri tematske celine, koje su realizovali njegovi drugari iz tri odeljenja: prirodno-matematičkog 4/6 i računarskih 3/10 i 4/10. Lazar Marković, Emilija Zdravković i Strahinja Tadić dotakli su se lepote Ajnštajnove formule ekvivalentnosti mase i energije, razmatrajući njene vrednosti spram osmeha Mona Lize. Luka Jovanović i Luka Benedeti su demonstrirali totalnu refleksiju laserske svetlosti u mlazu tečnosti, dovodeći u pitanje njeno pravolinijsko prostiranje, dok su Milica Azdejković i Jana Jevtić pokazale da nema sumnje da je otkriće optičkih kablova jedan bljesak lepote u nauci savremenog doba. U centru zbivanja nastupio je Tadija Jelesijević s monologom o procesu difuzije i njegovim primenama u svakodnevnom životu.

Scenu smo napustili s nadom da će i onim najmlađim posetiocima u srcu ostati naklonjenost nauci.

dr Dunja Popović, prof.

Kako je sve to izgledalo, pogledajte u Galeriji >>>

Gosti na "Dečjoj nedelji"

Preuzmite

Arhiva vesti