Почетак » Секције » Окупљени интересовањем за лексикографију

Окупљени интересовањем за лексикографију

У понедељак, 12. јуна 2023. године, у електронској читаоници Народне библиотеке Крушевац одржано је предавање „Вук Караџић као надахњујућа личност и врсни лексикограф “ проф. др Рајне Драгићевић.

Предавању су присуствовали професори и историчари Расинског округа, запослени у библиотеци, лингвисти, као и ученици филолошког одељења Крушевачке гимназије са разредним старешином мр Душицом Добродолац.

Присутне је поздравила мр Снежана Ненезић , директорка Народне библиотеке Крушевац уз подсетник на лепоту српског језика и културе као и важност наших корена.

 Проф. др Рајна Драгићевић својим предавањем „Вук Караџић као надахњујућа личност и врсни лексикограф “, желела је да осветли Вука Караџића и као лексикографа који је израдио један од наших најважнијих речника „Српски рјечник”, али и као једну изузетну личност чије су неке особине дошле до изражаја тек онда када је радио овај речник , али и да направи мали осврт ка његовим сарадницима и историјској сцени тог доба.

Имали смо прилику да се са овако важном личношћу упознамо на врло интересантан и иновативан начин , свима пак  лако разумљив и ни мало сувопаран. Увидевши величину овог човека који је цео свој живот посветио свом народу, али остао свој, приземан и ни у једном тренутку није дозволио да га живот или пак туђина скрену с правог пута, доживљавамо га опет као прави узор, и то не само због своје величине и славе, већ и због професионалности у свом послу . Вук је нама представљен у новом светлу као човек пун амбиција који се није либио тешког и мукотрпног рада, али и живота, све како би дошао до свог циља. Ово су само неке од информација које смо успели да усвојимо током овог предавања, а које се не налазе у већини књига . Што нас води до препоруке коју нам је уделила проф. др Рајна Драгичевић, а то је да се кроз литературу нама доступну не може видети величина Вука као личности и његовог “Српског рјечника”, и да је најбоља ствар за младе умове да се сами лате истраживања и тако напокон учине градиво занимљивијим . Ово на неки начин може представљати и једну од порука овог предавања. Интересантно је да су се током истраживања речника мећу најфреквентнијим речима нашле речи човек, вода, кућа, место, дим.

Најављен је и наставак овог истраживања, а сама дигитализација књига учиниће овај процес лакшим и доступнијим.

Главна порука овог предавања била би да не судимо о књизи по корицама и да се напоран рад и преданост увек исплате, али и да смо сви ми само људи и да су и савршенство и пропусти делови нас самих , баш као што смо сви ми неизоставни делови живота и друштва.

Анастасија Пашић II/1

Преузмите

Архива вести