Početak » Novosti » Stručni skup za širenje rezultata projekta “Mladi preduzetnici u srednjim školama”

Stručni skup za širenje rezultata projekta “Mladi preduzetnici u srednjim školama”

Gimnazija je 24. oktobra organizovala stručni skup za širenje rezultata projekta “Mladi preduzetnici u srednjim školama” u Centru za stručno usavršavanje. Predstavljeni su “Priručnik za nastavnike za razvoj preduzetničkih veština”, trening mekih veština i koučinga, metodologija rada, sajt projekta i iskustva kolektiva Gimnazije u Kruševcu.

Ovim događajem smo završili izuzetnu trogodišnju saradnju sa Gimnazijom Celje – Center iz Slovenije, Meram Anadolu Lisezi iz Turske, Nacionalnom školom menadžmenta i 32. školom iz Bugarske. Učesnici skupa su bili nastavnici i direktori osnovnih i srednjih škola iz okruga, predstavnici Školske uprave, Gradske uprave, Kancelarije za mlade, Regionalne privredne komore, Biznis inkubatora, CSU, Edukativnog centra i drugih lokalnih institucija i organizacija.


Manifestaciju je otvorila direktorka Biljana Dačić, koja je govorila o uticaju projekta na razvoj Gimnazije, ali i Erazmus+ projekata uopšte. Zatim je koordinatorka projekta Aleksandra Filipović predstavila projektne aktivnosti i sajt https://yesssproject.eu/, dok je priručnik, koji je glavni intelektualni rezultat projekta, predstavila Stanislava Arsić jedna od kooautorki.

O novoj metodologiji i obuci za nastavnike, koja je razvijena tokom projekta i pilotirana na časovima različitih predmeta, govorile su realizatorke obuka Slađana Damnjanović i Biljana Pršić, ujedno predstavljajući iskustva nastavnika sa časova pilotiranja i rezultate ankete za nastavnike i učenike.

Nastavnici koji su pohađali obuku i pilotirali priručnik Dušan Stepanović, nastavnik psihologije i  Katarina Pavlović, nastavnica matematike, govorili su o uticaju i koristima koje učenici imaju od razvoja preduzetničkog načina razmišljanja i vrednosti u srednjoj školi i predstavili primere dobre prakse nove metodologije sa svojih časova.

Na kraju su učesnici skupa postavljali pitanja i učestvovali u diskusiji o mogućnostima održivosti i implementaciji rezulatata projekta, a projektni tim je dobio poziv da predstavi projekat i priručnik Društvu pedagoga i psihologa Rasinskog okruga i privrednicima u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac.

Priručnik za nastavnike za razvoj preduzetničkih veština se može besplatno preuzeti na sajtu projekta https://yesssproject.eu/project-outcomes/
Kako su lokalni mediji izvestili sa ovog skupa pogledajte na linkovima:
Aleksandra Filipović, koordinator projekta

Preuzmite

Arhiva vesti