Почетак » Новости » YESSS – Млади предузетници у средњим школама (Ко по киши иде на семинар?)

YESSS – Млади предузетници у средњим школама (Ко по киши иде на семинар?)

Који просветни радник у време пандемије, девалвације свих вредности и знања, воли семинаре? Да ли да останемо на нивоу реторског питања, да не бисмо поцрвенели формулишући одговор? Ако узмемо у обзир да је група професора Гимназије у Крушевцу у петак и суботу (15. и 16. октобра) похађала семинар у оквиру пројекта Млади предузетници у средњим школама, онда се стереотип о нама самима разбија. Наиме, реч је о пројекту у коме, поред нас, учествују гимназије из Бугарске, Словеније и Турске, а који је настао у оквиру програма Еразмус+. Едукација наших професора је само једна од пројектних активности које су, због околности насталих пандемијом, биле прекинуте неко време, па настављене у јулу 2021, семинаром у Софији. Четири наше професорке, заједно са својим колегама из осталих замаља, похађале су обуку која их је припремила  да своја знања преносе даље.

Када идемо на семинаре размишљамо о корисности, применљивости, сатима које ће нам неко бројати на путу ка стручној пресавршености. Можда је тако било и у петак…Откуд наставник предузетник…да се у предузетништво разуме изабрао би други посао. Али, кроз предавања и радионице схватисмо да је предузетништво нова филозофија и начин методичког рада који се може применити у свакој учионици. Полазници, професори различитих предмета, година и искуства, слажу се да је семинар био користан, креативан, забаван, инспиративан, да је организован и реализован добро, да открива пуно могућности за увођење новина у наставу и води нас ка новом и модерном. Али, на путу ка пресавршености намеће се једна битнија ствар: смех, дружење, позитивна атмосфера, враћање вере у наш рад, охрабрење да у будућности искористимо своју креативност. Јер, као да смо заборавили она наша стара дружења „пре свега овога“, изгубили онај, пре лако препознатљив, гимназијски дух, који је сигурно још увек ту, лута нашим ходницима и чека да буде поново откривен.

Наш први министар просвете, Доситеј Обрадовић, говорио је да се: „… само простота и глупост задовољава всегда при старинском остати“. Зато у нашој Гимназији у суботу наста група професора предузетника. Нека су им корисна нова знања!

Слађана Дамњановић, проф.

А како су о овом семинару писали на порталу Крушевац Град, погледајте на следећем линку >>>

https://krusevacgrad.rs/gimnazijski-profesori-na-treningu-preduzetnistva/?fbclid=IwAR2d5tLSvilWzYhMrME20LZza3ZFsj6eUAWTEApNkKDrD3xTQYd3LM4sU88

Преузмите

Архива вести