Početak » Novosti » Akademijom “Zemljom hodi, a neba se drži” svečano obeležen Savindan

Akademijom “Zemljom hodi, a neba se drži” svečano obeležen Savindan

I ove godine Gimnazija u Kruševcu proslavila je svoju slavu Svečanom akademijom “Zemljom hodi, a neba se drži”.

Biljana Dačić, direktorka  škole, uručila je Tadiji Jelesijeviću nagradu svetosavskog učenika. „Svi smo ponosni na rezultate ovog mladog naučnika čija je priča tek počela, a nama je čast da ga na tom putu pratimo i prisustvujemo počecima naučnika svetskih razmera“, reči su i njegovih profesora i svih njegovih drugova i drugarica.

Ovaj dan je bio prilika da se pozdrave i nagrade profesorke koji su svoj radni vek proveli u Gimnaziji i otišle u penziju. To su Rada Guberinić, profesorka istorije, i Jelena Vujičić, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Ovogodišnji program vodili su Ana, Martin, Tanja, David, Iva i Jana, naši nadareni učenici. Oni su nas svojim poetskim pristupom podsetili na značaj i rad Svetog Save i podstakli da se i mi vodimo njegovom rečenicom “Zemljom hodi, a neba se drži”.

Svetosavskom himnom pozdravio nas je hor sa profesorom Dejanom Stojanovićem na čelu. Uz himnu pevali su i narodnu izvornu pesmu “Preli prelo mila do miloga”. Svojim prelepim i anđeoskim glasom istakla se Teodora uz pesmu “Znaš li ko te ljubi silno”, a raskošni Lazarev bariton i melodija  Čajkovskovkog izmestili su nas u neke daleke prostore i vreme.

Program su osmislili i zajedno sa učenicima pripremili  veroučitelj Marko Pantić i profesorke srpskog jezika i književnosti Mirjana Bojković i Gordana Zajić.

Pozvani gosti uživali su i u Svetosavskj likovnoj izložbi na kojoj je posebno istaknut ikonopisan rad učenice Martine Jugović.

Nakon Akademije, sečenje kolača obavio je otac Sergej, veliki prijatelj i bivši kolega Škole, uz sasluživanje veroučitelja Marka, a zajedno sa ovogodišnjim kolačarima, porodicom Matić, kolačarima za narednu godinu, porodicom Matejić, direktorkom i ostalim prisutnima.

Nadamo se da smo duh svetosavlja uspeli da prenesemo na sve prisutne i da ćemo se i sledeće godine ponovo okupiti u još većem broju.

Tamara Gašić IV 11

Marija Trifunović IV 11

Preuzmite

Arhiva vesti