Почетак » Библиотека » Читање у “Дечијем клубу”

Читање у “Дечијем клубу”

У знак обележавања Националног дана књиге и Дана Народне библиотеке Србије, неколико ученица I8 разреда Гимназије, са школским библиотекаркама, Дубравком Вајић и Слађаном Ракић,  посетило је вртић „Дечији клуб“.

Приликом овог сусрета гимназијалке су старијој васпитној групи, петогодишњацима, читале бајку „Старац преварио дивове“.

Након међусобног упознавања кренуло се са гласним читањем, а ови мали , будући читачи, углавном су стрпљиво слушали. Како је време одмицало стрпљење је било на озбиљној проби, с обзиром да је бајка била дугачка, а ми, гости, недовољно вешти да им задржимо пажњу. У томе су нам помогле васпитачице када су дале зелено светло малишанима да слободно приђу „читачима“, да погледају илустрације у књизи и да разговарају о бајци.

Било је ту занимљивих питања и одговора, на обострано задовољство домаћина и гостију. Један дечак је нпр. питао своје гошће како је то бити велик, на шта му је једна од њих одговорила да кад си велик, онда имаш и одговорности, па им је препоручила да уживају у безбрижности својих година. Но, како им објаснити шта је одговорност није било нимало лако, али је васпитачица, попут симултаног преводиоца, разрешила ову загонетку.

У тој атмосфери договорили смо се да нам наши срдачни домаћини првом приликом узврате посету, да обиђу школу у коју иду велики ђаци и да доживе осећај припадања бескрајном свету књига у школској библиотеци.

Овом приликом избор библиотекарки је била књига „Српске народне бајке за децу 21. века“, издање „Чаробне књиге“ из 2012. и то бајка „Старац преварио дивове“. Специфичност ове књиге је у начину приступа народним бајкама, где се проблем језичке и временске дистанце превазишао савременом адаптацијом и високо квалитетним илустрацијама. Изабрана бајка је мало позната широј читалачкој публици, па се надамо да ће и тај моменат, као и остатак овог сусрета, подстаћи децу да цене књигу и да радознало чезну за њеним садржајем.

С. Ракић, проф.

Преузмите

Архива вести