Početak » Biblioteka » Čitanje u “Dečijem klubu”

Čitanje u “Dečijem klubu”

U znak obeležavanja Nacionalnog dana knjige i Dana Narodne biblioteke Srbije, nekoliko učenica I8 razreda Gimnazije, sa školskim bibliotekarkama, Dubravkom Vajić i Slađanom Rakić,  posetilo je vrtić „Dečiji klub“.

Prilikom ovog susreta gimnazijalke su starijoj vaspitnoj grupi, petogodišnjacima, čitale bajku „Starac prevario divove“.

Nakon međusobnog upoznavanja krenulo se sa glasnim čitanjem, a ovi mali , budući čitači, uglavnom su strpljivo slušali. Kako je vreme odmicalo strpljenje je bilo na ozbiljnoj probi, s obzirom da je bajka bila dugačka, a mi, gosti, nedovoljno vešti da im zadržimo pažnju. U tome su nam pomogle vaspitačice kada su dale zeleno svetlo mališanima da slobodno priđu „čitačima“, da pogledaju ilustracije u knjizi i da razgovaraju o bajci.

Bilo je tu zanimljivih pitanja i odgovora, na obostrano zadovoljstvo domaćina i gostiju. Jedan dečak je npr. pitao svoje gošće kako je to biti velik, na šta mu je jedna od njih odgovorila da kad si velik, onda imaš i odgovornosti, pa im je preporučila da uživaju u bezbrižnosti svojih godina. No, kako im objasniti šta je odgovornost nije bilo nimalo lako, ali je vaspitačica, poput simultanog prevodioca, razrešila ovu zagonetku.

U toj atmosferi dogovorili smo se da nam naši srdačni domaćini prvom prilikom uzvrate posetu, da obiđu školu u koju idu veliki đaci i da dožive osećaj pripadanja beskrajnom svetu knjiga u školskoj biblioteci.

Ovom prilikom izbor bibliotekarki je bila knjiga „Srpske narodne bajke za decu 21. veka“, izdanje „Čarobne knjige“ iz 2012. i to bajka „Starac prevario divove“. Specifičnost ove knjige je u načinu pristupa narodnim bajkama, gde se problem jezičke i vremenske distance prevazišao savremenom adaptacijom i visoko kvalitetnim ilustracijama. Izabrana bajka je malo poznata široj čitalačkoj publici, pa se nadamo da će i taj momenat, kao i ostatak ovog susreta, podstaći decu da cene knjigu i da radoznalo čeznu za njenim sadržajem.

S. Rakić, prof.

Preuzmite

Arhiva vesti