Почетак » Новости » Обележавање Међународног дана писмености

Обележавање Међународног дана писмености

Унеско је 19. Новембра 1965. године прогласио 8. септембар међународним даном писмености. Поводом  тога, ученици  IV разреда, филолошког смера, одржали су јавни час  лингвистике.

Час  је одржан 19. септембра у кабинету за срспски  језик и књижевност, чиме је уједно подржана и акција „Негујмо српски језик“. Ученици су представили професорима и осталим слушаоцима своје истраживачке радове.

Јавни час су отвориле Анђела Деспотовић, Викторија Весић и Александра Бакуш презентацијом „Језик симбола и знакова“, а затим Емилија Матић и Наталија Марковић  радом „Проблеми у комуникацији глувонемих људи“.

Након тога наступили су Исидора Исаиловић и Миона Димитријевић са темом „Лоши преводи филмова и серија“, Анђела Костић и Катарина Ћирковић са „Транскрибовањем са италијанског језика“, Снежана Вучковић, Михаил Игњат Јелић и Лазар Јовановић са „Граматичким грешкама при куцању смс порука“, а час су привели крају Давид Смиљковић и Растко Миленковић са радом „Правописне  грешке у јавности“.

Ученицима филолошког одељења, придружили су се и ученици других одељења, који су их пратили на гитари. Јавни час  је прошао  у најбољем реду, а на нама преостаје да негујемо и чувамо дух нашег језика и помогнемо онима којима је то преко потребно.

Емилија МАТИЋ IV1

 

Преузмите

Архива вести