Početak » Novosti » Obeležavanje Međunarodnog dana pismenosti

Obeležavanje Međunarodnog dana pismenosti

Unesko je 19. Novembra 1965. godine proglasio 8. septembar međunarodnim danom pismenosti. Povodom  toga, učenici  IV razreda, filološkog smera, održali su javni čas  lingvistike.

Čas  je održan 19. septembra u kabinetu za srspski  jezik i književnost, čime je ujedno podržana i akcija „Negujmo srpski jezik“. Učenici su predstavili profesorima i ostalim slušaocima svoje istraživačke radove.

Javni čas su otvorile Anđela Despotović, Viktorija Vesić i Aleksandra Bakuš prezentacijom „Jezik simbola i znakova“, a zatim Emilija Matić i Natalija Marković  radom „Problemi u komunikaciji gluvonemih ljudi“.

Nakon toga nastupili su Isidora Isailović i Miona Dimitrijević sa temom „Loši prevodi filmova i serija“, Anđela Kostić i Katarina Ćirković sa „Transkribovanjem sa italijanskog jezika“, Snežana Vučković, Mihail Ignjat Jelić i Lazar Jovanović sa „Gramatičkim greškama pri kucanju sms poruka“, a čas su priveli kraju David Smiljković i Rastko Milenković sa radom „Pravopisne  greške u javnosti“.

Učenicima filološkog odeljenja, pridružili su se i učenici drugih odeljenja, koji su ih pratili na gitari. Javni čas  je prošao  u najboljem redu, a na nama preostaje da negujemo i čuvamo duh našeg jezika i pomognemo onima kojima je to preko potrebno.

Emilija MATIĆ IV1

 

Preuzmite

Arhiva vesti