Početak » Sekcije » Okupljeni interesovanjem za leksikografiju

Okupljeni interesovanjem za leksikografiju

U ponedeljak, 12. juna 2023. godine, u elektronskoj čitaonici Narodne biblioteke Kruševac održano je predavanje „Vuk Karadžić kao nadahnjujuća ličnost i vrsni leksikograf “ prof. dr Rajne Dragićević.

Predavanju su prisustvovali profesori i istoričari Rasinskog okruga, zaposleni u biblioteci, lingvisti, kao i učenici filološkog odeljenja Kruševačke gimnazije sa razrednim starešinom mr Dušicom Dobrodolac.

Prisutne je pozdravila mr Snežana Nenezić , direktorka Narodne biblioteke Kruševac uz podsetnik na lepotu srpskog jezika i kulture kao i važnost naših korena.

 Prof. dr Rajna Dragićević svojim predavanjem „Vuk Karadžić kao nadahnjujuća ličnost i vrsni leksikograf “, želela je da osvetli Vuka Karadžića i kao leksikografa koji je izradio jedan od naših najvažnijih rečnika „Srpski rječnik”, ali i kao jednu izuzetnu ličnost čije su neke osobine došle do izražaja tek onda kada je radio ovaj rečnik , ali i da napravi mali osvrt ka njegovim saradnicima i istorijskoj sceni tog doba.

Imali smo priliku da se sa ovako važnom ličnošću upoznamo na vrlo interesantan i inovativan način , svima pak  lako razumljiv i ni malo suvoparan. Uvidevši veličinu ovog čoveka koji je ceo svoj život posvetio svom narodu, ali ostao svoj, prizeman i ni u jednom trenutku nije dozvolio da ga život ili pak tuđina skrenu s pravog puta, doživljavamo ga opet kao pravi uzor, i to ne samo zbog svoje veličine i slave, već i zbog profesionalnosti u svom poslu . Vuk je nama predstavljen u novom svetlu kao čovek pun ambicija koji se nije libio teškog i mukotrpnog rada, ali i života, sve kako bi došao do svog cilja. Ovo su samo neke od informacija koje smo uspeli da usvojimo tokom ovog predavanja, a koje se ne nalaze u većini knjiga . Što nas vodi do preporuke koju nam je udelila prof. dr Rajna Dragičević, a to je da se kroz literaturu nama dostupnu ne može videti veličina Vuka kao ličnosti i njegovog “Srpskog rječnika”, i da je najbolja stvar za mlade umove da se sami late istraživanja i tako napokon učine gradivo zanimljivijim . Ovo na neki način može predstavljati i jednu od poruka ovog predavanja. Interesantno je da su se tokom istraživanja rečnika meću najfrekventnijim rečima našle reči čovek, voda, kuća, mesto, dim.

Najavljen je i nastavak ovog istraživanja, a sama digitalizacija knjiga učiniće ovaj proces lakšim i dostupnijim.

Glavna poruka ovog predavanja bila bi da ne sudimo o knjizi po koricama i da se naporan rad i predanost uvek isplate, ali i da smo svi mi samo ljudi i da su i savršenstvo i propusti delovi nas samih , baš kao što smo svi mi neizostavni delovi života i društva.

Anastasija Pašić II/1

Preuzmite

Arhiva vesti