Почетак » Новости » Светосавски ђак Гимназије Тадија Јелесијевић на пријему у САНУ и Влади РС

Светосавски ђак Гимназије Тадија Јелесијевић на пријему у САНУ и Влади РС

Овoгодишња титула нашег великог светитеља и просветитеља Светог Саве у нашој школи је додељена ученику одељења 4/10, Тадији Јелесијевићу. Четворогодишњим трудом, радом и залагањем из којих је проистекло 11 награда, са државних такмичења, турнира и смотри из математике, физике и астрономије, Тадија је доказао да је био несумњив избор за ово звање. Његова радозналост и марљивост нису му дозволиле да се заустави на државним наградама, већ је њима придодао и награде са европских и међународних такмичења из области физике и астрономије.

Тадија је ове године освојио две бронзане медаље на Европској и Међународној физичкој олимпијади и похвалу на Међународној олимпијади из астрономије и астрофизике. Ове невероватне резултате Српска академија наука и уметности је одлучила да награди у четвртак, 28. децембра 2023. године на свечаном пријему. Ученике је поздравио председник САНУ и честитао на постигнутим резултатима.

Такође, награђени ученици су били позвани да у петак, 29. децембра, дођу на пријем код министарке науке који се одржао у згради Владе Републике Србије. Имали су прилику да попричају са министарком и изнесу своје планове, амбиције и критике.

Поносне смо на нашег Тадију, чија је научна прича тек почела и можемо са сигурношћу да тврдимо да ће га његови будући успеси ставити раме уз раме са великим српским, а и светским научницима. Сматрамо да он треба да буде пример осталим ученицима због изванредног успеха и свих врлина које га чине добром особом и пријатељем за пожелети, а нама је част да га пратимо на његовом научном путу и присуствујемо почецима научника светских размера.

Нађа Лалић и Љубица Михаиловић, ученице 4.10

Више о овим догађајима можете прочитати на следећим линковима:

https://www.nitra.gov.rs/cir/ministarstvo/vesti/ministarka-dr-begovic-pruzila-podrsku-mladim-fizicarima-dobitnicima-medala-na-medunarodnim-olimpijadama-nemojte-da-odustajete-od-nauke

https://www.politika.rs/sr/clanak/591842/Naj-u-spe-sni-ji-sred-njo-skol-ci-u-SA-NU

Преузмите

Архива вести