Početak » Novosti » Svetosavski đak Gimnazije Tadija Jelesijević na prijemu u SANU i Vladi RS

Svetosavski đak Gimnazije Tadija Jelesijević na prijemu u SANU i Vladi RS

Ovogodišnja titula našeg velikog svetitelja i prosvetitelja Svetog Save u našoj školi je dodeljena učeniku odeljenja 4/10, Tadiji Jelesijeviću. Četvorogodišnjim trudom, radom i zalaganjem iz kojih je proisteklo 11 nagrada, sa državnih takmičenja, turnira i smotri iz matematike, fizike i astronomije, Tadija je dokazao da je bio nesumnjiv izbor za ovo zvanje. Njegova radoznalost i marljivost nisu mu dozvolile da se zaustavi na državnim nagradama, već je njima pridodao i nagrade sa evropskih i međunarodnih takmičenja iz oblasti fizike i astronomije.

Tadija je ove godine osvojio dve bronzane medalje na Evropskoj i Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi i pohvalu na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Ove neverovatne rezultate Srpska akademija nauka i umetnosti je odlučila da nagradi u četvrtak, 28. decembra 2023. godine na svečanom prijemu. Učenike je pozdravio predsednik SANU i čestitao na postignutim rezultatima.

Takođe, nagrađeni učenici su bili pozvani da u petak, 29. decembra, dođu na prijem kod ministarke nauke koji se održao u zgradi Vlade Republike Srbije. Imali su priliku da popričaju sa ministarkom i iznesu svoje planove, ambicije i kritike.

Ponosne smo na našeg Tadiju, čija je naučna priča tek počela i možemo sa sigurnošću da tvrdimo da će ga njegovi budući uspesi staviti rame uz rame sa velikim srpskim, a i svetskim naučnicima. Smatramo da on treba da bude primer ostalim učenicima zbog izvanrednog uspeha i svih vrlina koje ga čine dobrom osobom i prijateljem za poželeti, a nama je čast da ga pratimo na njegovom naučnom putu i prisustvujemo počecima naučnika svetskih razmera.

Nađa Lalić i Ljubica Mihailović, učenice 4.10

Više o ovim događajima možete pročitati na sledećim linkovima:

https://www.nitra.gov.rs/cir/ministarstvo/vesti/ministarka-dr-begovic-pruzila-podrsku-mladim-fizicarima-dobitnicima-medala-na-medunarodnim-olimpijadama-nemojte-da-odustajete-od-nauke

https://www.politika.rs/sr/clanak/591842/Naj-u-spe-sni-ji-sred-njo-skol-ci-u-SA-NU

Preuzmite

Arhiva vesti