Početak » Novosti » YESSS – Mladi preduzetnici u srednjim školama (Ko po kiši ide na seminar?)

YESSS – Mladi preduzetnici u srednjim školama (Ko po kiši ide na seminar?)

Koji prosvetni radnik u vreme pandemije, devalvacije svih vrednosti i znanja, voli seminare? Da li da ostanemo na nivou retorskog pitanja, da ne bismo pocrveneli formulišući odgovor? Ako uzmemo u obzir da je grupa profesora Gimnazije u Kruševcu u petak i subotu (15. i 16. oktobra) pohađala seminar u okviru projekta Mladi preduzetnici u srednjim školama, onda se stereotip o nama samima razbija. Naime, reč je o projektu u kome, pored nas, učestvuju gimnazije iz Bugarske, Slovenije i Turske, a koji je nastao u okviru programa Erazmus+. Edukacija naših profesora je samo jedna od projektnih aktivnosti koje su, zbog okolnosti nastalih pandemijom, bile prekinute neko vreme, pa nastavljene u julu 2021, seminarom u Sofiji. Četiri naše profesorke, zajedno sa svojim kolegama iz ostalih zamalja, pohađale su obuku koja ih je pripremila  da svoja znanja prenose dalje.

Kada idemo na seminare razmišljamo o korisnosti, primenljivosti, satima koje će nam neko brojati na putu ka stručnoj presavršenosti. Možda je tako bilo i u petak…Otkud nastavnik preduzetnik…da se u preduzetništvo razume izabrao bi drugi posao. Ali, kroz predavanja i radionice shvatismo da je preduzetništvo nova filozofija i način metodičkog rada koji se može primeniti u svakoj učionici. Polaznici, profesori različitih predmeta, godina i iskustva, slažu se da je seminar bio koristan, kreativan, zabavan, inspirativan, da je organizovan i realizovan dobro, da otkriva puno mogućnosti za uvođenje novina u nastavu i vodi nas ka novom i modernom. Ali, na putu ka presavršenosti nameće se jedna bitnija stvar: smeh, druženje, pozitivna atmosfera, vraćanje vere u naš rad, ohrabrenje da u budućnosti iskoristimo svoju kreativnost. Jer, kao da smo zaboravili ona naša stara druženja „pre svega ovoga“, izgubili onaj, pre lako prepoznatljiv, gimnazijski duh, koji je sigurno još uvek tu, luta našim hodnicima i čeka da bude ponovo otkriven.

Naš prvi ministar prosvete, Dositej Obradović, govorio je da se: „… samo prostota i glupost zadovoljava vsegda pri starinskom ostati“. Zato u našoj Gimnaziji u subotu nasta grupa profesora preduzetnika. Neka su im korisna nova znanja!

Slađana Damnjanović, prof.

A kako su o ovom seminaru pisali na portalu Kruševac Grad, pogledajte na sledećem linku >>>

https://krusevacgrad.rs/gimnazijski-profesori-na-treningu-preduzetnistva/?fbclid=IwAR2d5tLSvilWzYhMrME20LZza3ZFsj6eUAWTEApNkKDrD3xTQYd3LM4sU88

Preuzmite

Arhiva vesti