Почетак » Новости » “Можеш и ти – европски!”

“Можеш и ти – европски!”

У току „Европске недеље мобилности“ Едукативни центар Крушевац је у оквиру пројекта „Можеш и ти – ЕВРОПСКИ“  на  штандовима у дворишту наше школе у уторак 19. септембра организовао занимљиву презентацију европских програма едукативне мобилности за младе.

mobilnost.edukacija.poc

Овај пројекат спроводи Удружење грађана Едукативни центар Крушевац, а финансира, из буџета Републике Србије, Министарство за европске интеграције. Циљ пројекта је омогућавање младима да се боље информишу о Европској унији и процесу европских интеграција Србије кроз њихово активно учешће у неком од програма за младе.

Омладинска размена, тренинг курс и европски волонтерски сервис су програми који омогућују младима да стекну нове пријатеље, открију себи непознате културе, језике, другачије стилове живота, прошире видике и самим тим допринесу рушењу многобројних етничких предрасуда. Младима се пружа прилика да развијају своје компетенције, да се баве темама које су од општег друштвеног значаја, раде на оснаживању вредности као што су солидарност, демократија, пријатељство… Разноврсност тема којима се млади могу бавити током ових програма је велика. Преко омладинске политике, личног и друштвено-образованог развоја, грађанског активизма, социјалне заштите, бриге о животној средини, сарадње, медијске писмености, па све до информационе и комуникационе технологије, чини ове програме веома занимљивим и активним. Такође, сви ови програми обухватају различите видове омладинских пројеката, као што су: међународни тренинзи, семинари, стицање праксе на одређеном радном месту, евалуативни састанци, студијске посете, активности за изградњу партнерства и пројекти за умрежавање организација на интернационалном нивоу. Уколико желите да сазнате више о овим пројектима вредним пажње, информишите се путем сајта www.eumladi.org.rs

Ученици наше школе разговарали су са искусним волонтерима Едукативног центра и чули занимљиве детаље овог пројекта кроз лична искуства и учешћа волонтера. Александар, омладински едукатор, заинтригирао нас је причом о свом боравку у Албанији. Он је том приликом, заједно са волонтерима из Србије и Албаније, уживао у фудбалској утакмици Албанија – Србија, без икаквих предрасуда и ривалства. Упитали смо га зашто му је ово најдража успомена, а он нам је казао да је пре доласка у Албанију имао доста предрасуда према тој држави и народу, али да је кроз учешће у том пројекту научио једну важну животну лекцију. „Бескорисно је човеку са предрасудама доказивати неоправданост његових предрасуда.“, тврди Александар. Човеку са предрасудама су увек спуштене ролетне на прозорима којима гледа у свет. Зато, подигнимо ролетне и отворимо широм прозоре јер И МИ МОЖЕМО ЕВРОПСКИ!

Михајло Бојић II8

Марта Ћирковић III1

mobilnost.edukacija 1

mobilnost.edukacija

Преузмите

Архива вести