Početak » Novosti » “Možeš i ti – evropski!”

“Možeš i ti – evropski!”

U toku „Evropske nedelje mobilnosti“ Edukativni centar Kruševac je u okviru projekta „Možeš i ti – EVROPSKI“  na  štandovima u dvorištu naše škole u utorak 19. septembra organizovao zanimljivu prezentaciju evropskih programa edukativne mobilnosti za mlade.

mobilnost.edukacija.poc

Ovaj projekat sprovodi Udruženje građana Edukativni centar Kruševac, a finansira, iz budžeta Republike Srbije, Ministarstvo za evropske integracije. Cilj projekta je omogućavanje mladima da se bolje informišu o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija Srbije kroz njihovo aktivno učešće u nekom od programa za mlade.

Omladinska razmena, trening kurs i evropski volonterski servis su programi koji omogućuju mladima da steknu nove prijatelje, otkriju sebi nepoznate kulture, jezike, drugačije stilove života, prošire vidike i samim tim doprinesu rušenju mnogobrojnih etničkih predrasuda. Mladima se pruža prilika da razvijaju svoje kompetencije, da se bave temama koje su od opšteg društvenog značaja, rade na osnaživanju vrednosti kao što su solidarnost, demokratija, prijateljstvo… Raznovrsnost tema kojima se mladi mogu baviti tokom ovih programa je velika. Preko omladinske politike, ličnog i društveno-obrazovanog razvoja, građanskog aktivizma, socijalne zaštite, brige o životnoj sredini, saradnje, medijske pismenosti, pa sve do informacione i komunikacione tehnologije, čini ove programe veoma zanimljivim i aktivnim. Takođe, svi ovi programi obuhvataju različite vidove omladinskih projekata, kao što su: međunarodni treninzi, seminari, sticanje prakse na određenom radnom mestu, evaluativni sastanci, studijske posete, aktivnosti za izgradnju partnerstva i projekti za umrežavanje organizacija na internacionalnom nivou. Ukoliko želite da saznate više o ovim projektima vrednim pažnje, informišite se putem sajta www.eumladi.org.rs

Učenici naše škole razgovarali su sa iskusnim volonterima Edukativnog centra i čuli zanimljive detalje ovog projekta kroz lična iskustva i učešća volontera. Aleksandar, omladinski edukator, zaintrigirao nas je pričom o svom boravku u Albaniji. On je tom prilikom, zajedno sa volonterima iz Srbije i Albanije, uživao u fudbalskoj utakmici Albanija – Srbija, bez ikakvih predrasuda i rivalstva. Upitali smo ga zašto mu je ovo najdraža uspomena, a on nam je kazao da je pre dolaska u Albaniju imao dosta predrasuda prema toj državi i narodu, ali da je kroz učešće u tom projektu naučio jednu važnu životnu lekciju. „Beskorisno je čoveku sa predrasudama dokazivati neopravdanost njegovih predrasuda.“, tvrdi Aleksandar. Čoveku sa predrasudama su uvek spuštene roletne na prozorima kojima gleda u svet. Zato, podignimo roletne i otvorimo širom prozore jer I MI MOŽEMO EVROPSKI!

Mihajlo Bojić II8

Marta Ćirković III1

mobilnost.edukacija 1

mobilnost.edukacija

Preuzmite

Arhiva vesti