Почетак » Библиотека » Андрићев тријумф, 60 година касније

Андрићев тријумф, 60 година касније

У част јубилеја, 60 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, Народна библиотека Крушевац је уприличила разговор о писцу, његовом животу и делу и то из перспективе професора и књижевника Михајла Пантића. Поред многобројних посетилаца, овом предавању су присуствовали и ученици 3/10 одељења Гимназије, са својом професорком српског језика и књижевности, Душицом Добродолац.

У наставку текста можете прочитати њихове утиске о предавању.

Јован Дошић 3/10:

Иво Андрић је једини наш писац који је добио Нобелову награду и од тог догађаја је прошло 60 година. Сама та чињеница говори много о Андрићевом раду, о његовим делима и његовом стилу писања и представља један вид верификације његовог умећа. На предавању проф. др Михајла Пантића најјачи утисак на мене су оставиле приче из Андрићевог живота јер сам са делима био делимично упознат. Из тих прича откривао нам је и сам Андрићев карактер који је у себи носио дозу мистерије, па су он и његова дела и данас предмет проучавања. Дела је писао тако да увек са собом носе одређену поруку и да подстакну читаоца на размишљање, а и сам је имао став да „приповедач и његово дело не служе ничем ако на један или други начин не служе човеку и човечности“. Можда га најбоље представља реченица коју је проф. др Михајло Пантић изговорио на предавању, а која гласи: „Не прође ни један дан, а да не помислим на Андрића“.

Вукан Божовић 3/10:

Предавање професора др Михајла Пантића је било врло поучног карактера, како за његове нове читаоце, тако и за дугогодишње читаоце и љубитеље Андрићевих дела. Професор Пантић је својим проницљивим излагањем изнео суштину Андрићевог стваралаштва и значај обележавања јубиларне годишњице – шездесет година од доделе Нобелове награде за књижевност. Ово признање од великог значаја за, по речима самог Иве Андрића, „малу земљу међу световима“, потврдило је Андрићев положај као једног од наших највећих писаца и допринело напретку српске књижевности, као и њеном званичном прикључењу светским књижевним и уметничким токовима.

Ученици су се и у школи подсетили на Андрића, пишући, традиционално, писмени задатак на тему његових дела.

 

Преузмите

Архива вести