Početak » Biblioteka » Andrićev trijumf, 60 godina kasnije

Andrićev trijumf, 60 godina kasnije

U čast jubileja, 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, Narodna biblioteka Kruševac je upriličila razgovor o piscu, njegovom životu i delu i to iz perspektive profesora i književnika Mihajla Pantića. Pored mnogobrojnih posetilaca, ovom predavanju su prisustvovali i učenici 3/10 odeljenja Gimnazije, sa svojom profesorkom srpskog jezika i književnosti, Dušicom Dobrodolac.

U nastavku teksta možete pročitati njihove utiske o predavanju.

Jovan Došić 3/10:

Ivo Andrić je jedini naš pisac koji je dobio Nobelovu nagradu i od tog događaja je prošlo 60 godina. Sama ta činjenica govori mnogo o Andrićevom radu, o njegovim delima i njegovom stilu pisanja i predstavlja jedan vid verifikacije njegovog umeća. Na predavanju prof. dr Mihajla Pantića najjači utisak na mene su ostavile priče iz Andrićevog života jer sam sa delima bio delimično upoznat. Iz tih priča otkrivao nam je i sam Andrićev karakter koji je u sebi nosio dozu misterije, pa su on i njegova dela i danas predmet proučavanja. Dela je pisao tako da uvek sa sobom nose određenu poruku i da podstaknu čitaoca na razmišljanje, a i sam je imao stav da „pripovedač i njegovo delo ne služe ničem ako na jedan ili drugi način ne služe čoveku i čovečnosti“. Možda ga najbolje predstavlja rečenica koju je prof. dr Mihajlo Pantić izgovorio na predavanju, a koja glasi: „Ne prođe ni jedan dan, a da ne pomislim na Andrića“.

Vukan Božović 3/10:

Predavanje profesora dr Mihajla Pantića je bilo vrlo poučnog karaktera, kako za njegove nove čitaoce, tako i za dugogodišnje čitaoce i ljubitelje Andrićevih dela. Profesor Pantić je svojim pronicljivim izlaganjem izneo suštinu Andrićevog stvaralaštva i značaj obeležavanja jubilarne godišnjice – šezdeset godina od dodele Nobelove nagrade za književnost. Ovo priznanje od velikog značaja za, po rečima samog Ive Andrića, „malu zemlju među svetovima“, potvrdilo je Andrićev položaj kao jednog od naših najvećih pisaca i doprinelo napretku srpske književnosti, kao i njenom zvaničnom priključenju svetskim književnim i umetničkim tokovima.

Učenici su se i u školi podsetili na Andrića, pišući, tradicionalno, pismeni zadatak na temu njegovih dela.

 

Preuzmite

Arhiva vesti