Почетак » Новости » Дан броја π

Дан броја π

Јуче, 14. марта, у Гимназији је обележен Дан броја π.

Поводом 14. марта Дана броја  π одељења II10, II11, IV2, IV8 i IV9 и професорке Александра Филиповић и Катарина Павловић, приредили су изложбу у холу школе.
Као што наслућујете овај датум изабран је због симболике вредности самог броја који износи приближно 3,14. Грчко слово π први пут се помиње 1706. године, али то није почетак интриге о овом броју. Она датира још од времена Вавилонаца пре 4000 године. Први записи стари су око 3650 година, а пронађени су у 19. веку у Египту. Први математичар који се озбиљније бавио израчунавањем тачне вредности био је славни Архимед. Он је заслужан за израчунавање прве две децимале које износе 3,14, по томе се она назива и Архимедова константа. Велику улогу играо је и немачки професор математике, Лудолф ван Којлен, који је трећину живота посветио рачунајући децимални број π. Те 1600. дошао је до чак 35 децимала. У његову част број π носи и назив Лудолфов број. Израчунавањем децимала бавило се мноштво научника, а тренутни светски рекорд од 62,8 трилиона децимала је поставио универзитет Свис помоћу суперкомпјутера за 108 дана и 9 сати.
Дан броја  π обележава се на много начина. Неке школе држе такмичења у томе који ће ученик запамтити највише децимала. Лери Шо је први обележио дан броја Пи 1989. у Сан Франциску. Јео је пите и шетао је по кругу. Тако смо се и ми послужили питама и направили постере, цртеже, моделе, видео материјале и плакате које можете погледати и у прилогу.
Јулија Петровић 2/10

 

Преузмите

Архива вести