Почетак » Новости » У сусрет другом пилотирању и државној матури

У сусрет другом пилотирању и државној матури

Поштовани  ученици и родитељи ученика Гимназије у Крушевцу,

Новитет нашег образовног система је државна матура. Она се уводи да би се,  кроз боље средње образовање,  побољшао образовни систем, тако  што се уједначавају мерила за проверу знања у свим средњим школама. Истовремено, у истим условима, утврђује се шта су и колико ученици усвојили  од онога што су у средњем образовању учили. Мерљиви резултати са матурских испита ће показати где и шта је потребно мењати.

За гимназије важи општа матура, која подразумева обавезни део (српски језик и књижевност, математику и један општеобразовни предмет) и изборни део (општеобразовни предмети важни за факултете које би ученици уписали).  Тенденција је да матура замени пријемне испите на факултетима, осим код оних код којих је неопходна провера способности.

Прва генерација која полаже државну матуру  2024. године је генерација садашњег другог разреда.  До тада, школе изводе пилотирања и пробне матуре. Прво пилотирање је изведено октобра 2020. године, на узорку од два одељења, а друго пилотирање се изводи 5, 6, и 7. априла 2022. године  и обухвата све ученике четвртих разреда свих четворогодишњих средњих школа.  Другим пилотирањем  се проверавају процедуре и квалитет испитног материјала обавезног дела опште матуре. Све детаље у вези са другим пилотирањем и државном матуром, можете наћи на сајту Пројекта државне матуре   https://matura.edu.rs/,  или кликом на банер Државна матура, у десном углу овог нашег сајта.

 

Преузмите

Архива вести