Početak » Novosti » Dan broja π

Dan broja π

Juče, 14. marta, u Gimnaziji je obeležen Dan broja π.

Povodom 14. marta Dana broja  π odeljenja II10, II11, IV2, IV8 i IV9 i profesorke Aleksandra Filipović i Katarina Pavlović, priredili su izložbu u holu škole.
Kao što naslućujete ovaj datum izabran je zbog simbolike vrednosti samog broja koji iznosi približno 3,14. Grčko slovo π prvi put se pominje 1706. godine, ali to nije početak intrige o ovom broju. Ona datira još od vremena Vavilonaca pre 4000 godine. Prvi zapisi stari su oko 3650 godina, a pronađeni su u 19. veku u Egiptu. Prvi matematičar koji se ozbiljnije bavio izračunavanjem tačne vrednosti bio je slavni Arhimed. On je zaslužan za izračunavanje prve dve decimale koje iznose 3,14, po tome se ona naziva i Arhimedova konstanta. Veliku ulogu igrao je i nemački profesor matematike, Ludolf van Kojlen, koji je trećinu života posvetio računajući decimalni broj π. Te 1600. došao je do čak 35 decimala. U njegovu čast broj π nosi i naziv Ludolfov broj. Izračunavanjem decimala bavilo se mnoštvo naučnika, a trenutni svetski rekord od 62,8 triliona decimala je postavio univerzitet Svis pomoću superkompjutera za 108 dana i 9 sati.
Dan broja  π obeležava se na mnogo načina. Neke škole drže takmičenja u tome koji će učenik zapamtiti najviše decimala. Leri Šo je prvi obeležio dan broja Pi 1989. u San Francisku. Jeo je pite i šetao je po krugu. Tako smo se i mi poslužili pitama i napravili postere, crteže, modele, video materijale i plakate koje možete pogledati i u prilogu.
Julija Petrović 2/10

 

Preuzmite

Arhiva vesti