Почетак » КВИС » Један осврт на протекло саветовање о каријери

Један осврт на протекло саветовање о каријери

У току школске 2018/2019. године у Гимназији су се интензивно обављале активности Тима за каријерно вођење и саветовање.

Део тих активности односио се на сарадњу са високим школама и факултетима, тако да је значајан број ових установа представио своје студијске програме ученицима Гимназије. Били су то: ФОН из Београда, Факултет за правне и пословне студије из Новог Сада, Војна академија, Фармацеутски факултет и Факултет политичких наука из Београда, Пољопривредни факултети из Земуна и  Крушевца, Правни фкултети из Ниша и Београда, као и нови студијски програм “Психологија“ Крагујевачког универзитета.

Део активности каријерног тима, који такође укључује посете нашој школи, односио се на представљање занимања како би се ученицима приближиле поједине професије из угла оних који се тиме већ баве.

Један од најзанимљивијих сусрета ове врсте одржан је 17. маја са капетаном боинга 777 и инструктором летења, Борисом Алексићем. Бориса нам је у госте довео бивши гимназијалац, Данило Булатовић, сада члан регионалног тима за Европу у компанији Нестле. Данило је уједно и водио трибину на којој је присуствовало неколико одељења другог разреда.

Од капетана Алексића ученици су чули корисне и занимљиве ствари о његовом школовању и каријери. С обзиром да постоји одређена фама у вези са занимањем пилота, наш гост је настојао да је разобличи чињеницама. Тако је приближио ученицима ово занимање као нешто за шта су неопходне одређене способности, али што није немогуће постићи образовањем, обуком и усавршавањем. Наиме, поред дипломе машинског инжењера за ваздухопловство, Борис је стекао дозволу за саобраћајног пилота у Београду и професионалног пилота у Вршцу.

Ученике је фасцинирало његово радно искуство које је стицао у компанијама, Prince Aviation Srbija,  Aviogenex Srbija, China Airlines Taiwan и Emirates Airline Dubai UAE.

Од разних занимљивости наш гост је издвојио неколико: свој најдужи лет од 15 сати и 45 минута из Дубаиа за Хјустон, неке необичне гестове захвалних путника и неке невероватне „терете“ које је превозио. Посебно је говорио о свом искуству инструктора летења и истакао чињеницу о успешности студенткиња пилота.

Трибина је протекла у опуштеном, продуктивном разговору, а њен стварни утицај на ученике можда ће се показати управо у избору образовања које ће их усмерити ка овом занимању.

Архива вести
Bivši gimnazijalci...
У години јубилеја представљамо бивше ученике Гимназије:

ГИМНАЗИЈАЛЦИ


Gimnazija na YouTube...
ГИМНАЗИЈА НА YouTube

Преузмите