Početak » KVIS » Jedan osvrt na proteklo savetovanje o karijeri

Jedan osvrt na proteklo savetovanje o karijeri

U toku školske 2018/2019. godine u Gimnaziji su se intenzivno obavljale aktivnosti Tima za karijerno vođenje i savetovanje.

Deo tih aktivnosti odnosio se na saradnju sa visokim školama i fakultetima, tako da je značajan broj ovih ustanova predstavio svoje studijske programe učenicima Gimnazije. Bili su to: FON iz Beograda, Fakultet za pravne i poslovne studije iz Novog Sada, Vojna akademija, Farmaceutski fakultet i Fakultet političkih nauka iz Beograda, Poljoprivredni fakulteti iz Zemuna i  Kruševca, Pravni fkulteti iz Niša i Beograda, kao i novi studijski program “Psihologija“ Kragujevačkog univerziteta.

Deo aktivnosti karijernog tima, koji takođe uključuje posete našoj školi, odnosio se na predstavljanje zanimanja kako bi se učenicima približile pojedine profesije iz ugla onih koji se time već bave.

Jedan od najzanimljivijih susreta ove vrste održan je 17. maja sa kapetanom boinga 777 i instruktorom letenja, Borisom Aleksićem. Borisa nam je u goste doveo bivši gimnazijalac, Danilo Bulatović, sada član regionalnog tima za Evropu u kompaniji Nestle. Danilo je ujedno i vodio tribinu na kojoj je prisustvovalo nekoliko odeljenja drugog razreda.

Od kapetana Aleksića učenici su čuli korisne i zanimljive stvari o njegovom školovanju i karijeri. S obzirom da postoji određena fama u vezi sa zanimanjem pilota, naš gost je nastojao da je razobliči činjenicama. Tako je približio učenicima ovo zanimanje kao nešto za šta su neophodne određene sposobnosti, ali što nije nemoguće postići obrazovanjem, obukom i usavršavanjem. Naime, pored diplome mašinskog inženjera za vazduhoplovstvo, Boris je stekao dozvolu za saobraćajnog pilota u Beogradu i profesionalnog pilota u Vršcu.

Učenike je fasciniralo njegovo radno iskustvo koje je sticao u kompanijama, Prince Aviation Srbija,  Aviogenex Srbija, China Airlines Taiwan i Emirates Airline Dubai UAE.

Od raznih zanimljivosti naš gost je izdvojio nekoliko: svoj najduži let od 15 sati i 45 minuta iz Dubaia za Hjuston, neke neobične gestove zahvalnih putnika i neke neverovatne „terete“ koje je prevozio. Posebno je govorio o svom iskustvu instruktora letenja i istakao činjenicu o uspešnosti studentkinja pilota.

Tribina je protekla u opuštenom, produktivnom razgovoru, a njen stvarni uticaj na učenike možda će se pokazati upravo u izboru obrazovanja koje će ih usmeriti ka ovom zanimanju.

Arhiva vesti
Bivši gimnazijalci...
U godini jubileja predstavljamo bivše učenike Gimnazije:

GIMNAZIJALCI


Gimnazija na YouTube...
GIMNAZIJA NA YouTube

Preuzmite