Почетак » Библиотека » Лингвисти – путевима културе и образовања

Лингвисти – путевима културе и образовања

Путовања, поготово у средњошколском периоду, изузетна су прилика да се створе лепе успомене, сазна и обиђе нешто ново. Сама искуства, организација и дружење разликују свако путовање, а оно што је по мени обележило месец април је филолошки излет и посета установама културе у Београду.

Рано ујутру упутили смо се ка Београду, где нас је сачекало веома тмурно и хладно време. То нас није обесхрабрило да лепо проведемо овај дан. Пре доласка у Београд наш друг Растко Васић рекао нам је пар речи о историји града, имену и занимљивостима. Прва установа коју смо посетили била је Народна библиотека Србије где смо имали прилике да видимо велику читаоницу, кафић у склопу библиотеке и упознали члана обезбеђења који нас је тихо провео кроз библиотеку и успут упознао са њеном историјом и фондом библиотечке грађе. После тога посетили смо Храм Светог Саве где смо имали времена да разгледамо раскошне мозаике и фреске. Испред храма могли смо да присуствујемо празничној атмосфери подстакнутој хришћанским празницима Цвети и Ускрс. Људи који су се окупили испред храма били су весели, а нарочито деца која су носила венчиће на глави и звончиће око врата.

Главни циљ овог излета управо је била посета Филолошком факултету где смо учествовали у веома интересантним и поучним радионицама. Били смо фокусирани на рад и лепо сарађивали са студенткињама које су нас подстицале да покажемо знање из лексикологије. На самом улазу у факултет било је безброј штандова са програмима које факултет нуди, од десетине страних језика као што су немачки, француски и кинески до књижевности и лингвистике. Обишли смо све штандове и упознали се са људима различитих језика и култура.

Посетили смо и Музеј Вука Караџића и Доситеја Обрадовића где смо могли да видимо личне и породичне предмете  двојице реформатора српске културе. Најупечатљивија соба била је азбукаоница и соба – макете старе школе. Након ових посета имали смо неколико сати слободног времена коме смо се сви радовали и које смо могли да искористимо по жељи. Шетали смо Кнез Михаиловом улицом која је увек пуна људи и разних догађања као што су певање, играње, свирање која увек развеселе шетаче. После квалитетно искоришћеног времена, сви смо се поново окупили испред Југословенског драмског позоришта размењујући утиске о обиласцима. Напокон, вече нашег излета заокружила је позоришна представа Много буке ни око чега, где смо имали прилике да видимо познате београдске глумце које обично гледамо на телевизији као што су: Радован Вујовић, Марко Јанкетић, Миодраг Драгичевић, Милена Васић, Срђан Тимаров и остали.

Овај излет је био прилика да се упознамо са разним могућностима  даљег школовања, а успут да се забавимо и уживамо. Утисци су позитивни, а оно што је на мене оставило најјачи утисак била је посета Филолошком факултету и позоришна представа. Жељно ишчекујемо следећи излет и нове прилике за путовања и дружења.

Милица Џинић 3/1, Лингвистичка секција Гимназије

Преузмите

Архива вести