Почетак » Новости » Мај – месец математике у Гимназији

Мај – месец математике у Гимназији

Мај месец математике или М3 је пројекат покренут од стране института Српске академије наукa и уметности заједно са Центром за промоцију науке.

На идеју о пројекту дошло се након спроведеног испитивања 2012. године, где се показало да чак 53% грађана Србије различите старости не воли математику.

Овогодишња тема, под слоганом Формула уметности, заснива се на међусобној повезаности математике и уметности. Инспирација је пронађена током недавног обележавања стогодишњице Ајнштајнове теорије релативности, која је условила сагледавање физике из другог угла и захтевала нове математичке прорачуне како би се простор и време довели у нераскидиву везу, што је утицало на нови однос простор – време у процесу стварања уметничких дела. Како ова манифестација не би прошла неопажено у нашој Гимназији, професорке математике, Александра Филиповић и Катарина Павловић, приредиле су изложбе радова својих ученика на тему „Теселација“, „Криве другог реда“ и „Полиедри и обртна тела.

Теселација је поступак постављања геометријских облика у равни, без преклапања и празнина. Заступљена је у целој историји уметности, од античке архитектуре до модерног стваралаштва. Теселације се могу пронаћи свуда око нас, нпр. оклоп корњаче, различите шаре на кожи змија и гуштера, у грађевинарству на поплочаним трговима, у уметности почев од античке архитектуре (мозаици Сумера настали око 4000 године п.н.е, мозаици старих Грка, шаре и орнаменти Арапа) до модерног стваралаштва (Мориц Корнелис Ешер), у компјутерској графици, оптици, кристалографији, друштвеним играма и играма на рачунарима. Ликовне радове инспирисане овом темом радили су ученици првог разреда специјализованих одељења I1, I10 и I11. На међуспрату Гимназије изложба приказује правилне, полуправилне и неправилне геометријске теселације, као и радове инспирисане биљним и животињским светом. Ученици одељења I10 направили су презентацију која посетиоце упознаје са математичким основама теселације, применама и примерима теселација на тротоарима, трговима и двориштима у нашем граду. Ученици I11израдили су постер и промотивни видео који најављују и прате изложбу.

Поред теселације у свету око нас се могу пронаћи и бројни примери из стереометрије. Полиедри и обртна тела су зато били инспирација за изложбу различитих модела, које су припремили и израдили ученици одељења III8 и III9.У холу школе нашло се највише модела правилних (Платонових), полуправилних (Архимедових) и звездастих (Кеплер Пуансоових) полиедара, конуса и лопти, али има и употребних предмета у овим облицима, нпр. украсних јелки, саксија, играчака за децу, различитих кутија, чак и два Снешка Белића.

По броју модела, највећа изложба „Криве другог реда“ постављена је у холу школе у приземљу и припремили су је ученици III8 и III9у оквиру истоименог школског пројекта из математике. Презентација о елипси, кружници, хиперболи и параболи упознаје посетиоце са карактеристикама и разним применама ових коника и њиховом појављивању у природи. Израђени модели, постери, ликовни радови управо приказују примере у уметности, дизајну (столови, кутије, вазе, саксије, украсе), архитектури, грађевинарству (мостови, аквадукти, надвожњаци), у природи (модели атома, сунчевог система), у техници (соларни колектори, сателитске антене).

Oвом приликом приказана је и изложба ученичких радова одељења II5, III8 и III9 поводом међународног Дана броја пи, 14.марта, коју су припремиле професорке Александра Филиповић и Бранка Миливојевић, али је због мера против пандемије корона вируса морала да буде одложена.

Последњи догађај овогoдишњег месеца математике је било ревијално школско такмичење у слагању Рубикове коцке 26. маја 2021. године, које је одржано другу годину заредом у нашој школи. Учествовалоје 4 ученика свих разреда, а овогодишњи победник је Јован Милојевић I7, који је Рубикову коцку сложио за 10.55 секунди, што је уједно и нови школски рекорд. На другом месту се нашао Марко Стевановић II9(19.91 сек.), а на трећем месту Урош Бејат IV8(32.37 сек.). Четвртопласирани Урош Марковић I10jе био само 11 стотинки спорији са резултатом 32.48 секунди. Такмичарској комисији, у саставу Драган Крстић и Александра Филиповић, огромну помоћ у организацији такмичења је пружио Дамjан Средојевић, основношколац, који се побринуо за почетне позиције коцкисвих такмичара и прошлогодишњи победник Ђорђе Илић, сада студент, који је обезбедио одговарајући уређај за мерење времена.

Јулија Петровић I10

Александра Филиповић, проф. математике

 

Преузмите

Архива вести