Почетак » Новости » Обавештење о изборним програмима за први разред

Обавештење о изборним програмима за први разред

Ученицима који уписују први разред друштвено-језичког или природно-математичког смера биће понуђена четири изборна програма од којих ће изабрати два. Изборни програми за наредну школску годину, 2020/2021. су:

  1. Језик, медији и култура
  2. Појединац, група, друштво
  3. Примењене науке
  4. Здравље и спорт

Како би ученици изабрали програме у складу са својим интересовањима, потребно је да имају следеће информације о садржају програма.

Језик, медији, култура – Циљ овог предмета је да допринесе унапређењу комуникацијских вештина, развоју медијске културе и усвајању културних образаца који ће ученику омогућити сналажење у савременом свету, изградњу идентитета и професионални развој. У оквиру овог предмета ученици уче како да препознају праве културне вредности и знају да их разликују од кича и шунда.

Појединац, група, друштво – Циљ овог предмета је оспособљавање ученика за критичко сагледавање места појединца и група у друштву, као и  њихове улоге, права, одговорности и вредности. Све то је потребно како би развили знања, вештине и ставове и постали активни учесници савременог друштва. У оквиру овог предмета ученици истражују појаве попут коришћења интернета, друштвених мрежа и изводе закључке о томе како интернет, а самим тим и виртуелни свет утичу на данашњу породицу, друштво и свет. Уче о вођи, узору и идолу, може ли се одрастати без њих и како изабрати право лице за узор.

Примењене науке – Циљ учења овог предмета је да допринесе развоју научне и технолошке компетенције код ученика, тј развоју научног погледа на свет. У оквиру овог предмета ученици се кроз модуле упознају са многим научним достигнућима, тумаче резултате научних истраживања са различитих аспеката, раде на изради пројеката по свом избору.

Здравље и спорт – У оквиру овог предмета ученици се кроз модуле упознају са тим како психоактивне супстанце утичу на здравље људи.

Ако желите да се одупрете цигаретама, алкохолу, дроги, да аргументовано дискутујете о утицају медија на формирање идеала физичког изгледа, ако вас занимају физичке активности, спорт, рекреација и начини исхране, или желите да научите да планирате сопствене физичке активности у складу са потребама, могућностима и интересовањима, онда је ово прави изборни програм за вас.

Архива вести
Bivši gimnazijalci...
У години јубилеја представљамо бивше ученике Гимназије:

ГИМНАЗИЈАЛЦИ


Gimnazija na YouTube...
ГИМНАЗИЈА НА YouTube

Преузмите