Početak » Novosti » Obaveštenje o izbornim programima za prvi razred

Obaveštenje o izbornim programima za prvi razred

Učenicima koji upisuju prvi razred društveno-jezičkog ili prirodno-matematičkog smera biće ponuđena četiri izborna programa od kojih će izabrati dva. Izborni programi za narednu školsku godinu, 2020/2021. su:

  1. Jezik, mediji i kultura
  2. Pojedinac, grupa, društvo
  3. Primenjene nauke
  4. Zdravlje i sport

Kako bi učenici izabrali programe u skladu sa svojim interesovanjima, potrebno je da imaju sledeće informacije o sadržaju programa.

Jezik, mediji, kultura – Cilj ovog predmeta je da doprinese unapređenju komunikacijskih veština, razvoju medijske kulture i usvajanju kulturnih obrazaca koji će učeniku omogućiti snalaženje u savremenom svetu, izgradnju identiteta i profesionalni razvoj. U okviru ovog predmeta učenici uče kako da prepoznaju prave kulturne vrednosti i znaju da ih razlikuju od kiča i šunda.

Pojedinac, grupa, društvo – Cilj ovog predmeta je osposobljavanje učenika za kritičko sagledavanje mesta pojedinca i grupa u društvu, kao i  njihove uloge, prava, odgovornosti i vrednosti. Sve to je potrebno kako bi razvili znanja, veštine i stavove i postali aktivni učesnici savremenog društva. U okviru ovog predmeta učenici istražuju pojave poput korišćenja interneta, društvenih mreža i izvode zaključke o tome kako internet, a samim tim i virtuelni svet utiču na današnju porodicu, društvo i svet. Uče o vođi, uzoru i idolu, može li se odrastati bez njih i kako izabrati pravo lice za uzor.

Primenjene nauke – Cilj učenja ovog predmeta je da doprinese razvoju naučne i tehnološke kompetencije kod učenika, tj razvoju naučnog pogleda na svet. U okviru ovog predmeta učenici se kroz module upoznaju sa mnogim naučnim dostignućima, tumače rezultate naučnih istraživanja sa različitih aspekata, rade na izradi projekata po svom izboru.

Zdravlje i sport – U okviru ovog predmeta učenici se kroz module upoznaju sa tim kako psihoaktivne supstance utiču na zdravlje ljudi.

Ako želite da se oduprete cigaretama, alkoholu, drogi, da argumentovano diskutujete o uticaju medija na formiranje ideala fizičkog izgleda, ako vas zanimaju fizičke aktivnosti, sport, rekreacija i načini ishrane, ili želite da naučite da planirate sopstvene fizičke aktivnosti u skladu sa potrebama, mogućnostima i interesovanjima, onda je ovo pravi izborni program za vas.

Arhiva vesti
Bivši gimnazijalci...
U godini jubileja predstavljamo bivše učenike Gimnazije:

GIMNAZIJALCI


Gimnazija na YouTube...
GIMNAZIJA NA YouTube

Preuzmite