Почетак » Новости » Посета метеоролошкој станици

Посета метеоролошкој станици

У четвртак, 18.04.2024, ученици првог разреда посетили су метеоролошку станицу заједно са својим професорима географије. 

Заинтересовани ученици су овим обиласком утврдили тренутно знање из географије, али и научили нешто ново. Сусрели су се са метеоролошким кућицама у којима се мери температура и влажност ваздуха. Применом већ стеченог знања, ученици су имали прилику да их измере сами, што им је било посебно интересантно. Поред могућности да се упознају са метеоролошким кућицама имали су и прилику да из прве руке чују о самом мерењу температуре и од када се она мери у нашем граду. Сазнали су да метеоролошка станица у Крушевцу постоји још од 1857. године и да се од тада активно мери температура на овом подручју. Ђаци су се такође упознали и са хелиографом- уређајем који се користи за мерење инсолације, односно количине сунчевог зрачења које допире до површине Земље током дана.

Кроз предавање које су ученици имали прилику да чују, обишли су и саму метеоролошку станицу у којој су се упознали са техникама обраде података (бележење, анализа и слање мерних резултата центру за прикупљање података).

Сви учесници су показали своје задовољство током и након посете. Ученици конкретним и применљивим знањем, а наставници односом својих ученика према обавезама које су преузели, и жељи да свој “географски хоризонт” прошире.

Милица Шошић 1/10

Преузмите

Архива вести