Početak » Novosti » Poseta meteorološkoj stanici

Poseta meteorološkoj stanici

U četvrtak, 18.04.2024, učenici prvog razreda posetili su meteorološku stanicu zajedno sa svojim profesorima geografije. 

Zainteresovani učenici su ovim obilaskom utvrdili trenutno znanje iz geografije, ali i naučili nešto novo. Susreli su se sa meteorološkim kućicama u kojima se meri temperatura i vlažnost vazduha. Primenom već stečenog znanja, učenici su imali priliku da ih izmere sami, što im je bilo posebno interesantno. Pored mogućnosti da se upoznaju sa meteorološkim kućicama imali su i priliku da iz prve ruke čuju o samom merenju temperature i od kada se ona meri u našem gradu. Saznali su da meteorološka stanica u Kruševcu postoji još od 1857. godine i da se od tada aktivno meri temperatura na ovom području. Đaci su se takođe upoznali i sa heliografom- uređajem koji se koristi za merenje insolacije, odnosno količine sunčevog zračenja koje dopire do površine Zemlje tokom dana.

Kroz predavanje koje su učenici imali priliku da čuju, obišli su i samu meteorološku stanicu u kojoj su se upoznali sa tehnikama obrade podataka (beleženje, analiza i slanje mernih rezultata centru za prikupljanje podataka).

Svi učesnici su pokazali svoje zadovoljstvo tokom i nakon posete. Učenici konkretnim i primenljivim znanjem, a nastavnici odnosom svojih učenika prema obavezama koje su preuzeli, i želji da svoj “geografski horizont” prošire.

Milica Šošić 1/10

Preuzmite

Arhiva vesti