Почетак » Новости » Поводом Дана матерњег језика — српски ћирилични фонтови на поклон

Поводом Дана матерњег језика — српски ћирилични фонтови на поклон

Дан матерњег језика обележава се у читавом свету 21. фебруара још од 1999. године одлуком Унеска, у знак сећања на бангладешке студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану (данас Бангладешу), јер су протестовали што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Република Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, која штити мањинске језике од угрожавања и изумирања. У Србији је регистровано више од тридесет националних мањина (етничких група), а закони у области образовања посебан значај придају обезбеђивању квалитета образовања на матерњем језику деци која припадају мањинским групама.

Када је у питању српски језик, лингвисти сматрају да би требало више да бринемо о развијању говорне културе и очувању језичке и културне традиције. Проблем англицизације матерњег језика на плану лексике, али и реченичних конструкција, донекле погађа све скоро све светске језике и смањује разноврсност и богатство светске културне баштине.

Како су проблеми неговања матерњег језика и језичке културе често и технички захтевни, пажње је вредан потез Регистра националног интернет домена Србије да поклони два српска ћирилична фонта корисницима: https://www.rnids.rs/ћирилица-на-интернету/ћирилички-фонтови-на-поклон  У питању су фонтови који и у курзивном писму (италику) правилно обликују српска писана слова П, Т, Д, Г.

Више о процесу стварања и коришћењу ових фонтова, о проблемима пресловљавања, о ћириличним интернет доменима и о проблемима савремене српске језичке културе можете сазнати пратећи стручни скуп „Ћирилица у дигиталном свету“ на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=63AITNiE6BQ&t=3s .

Срећан вам Дан матерњег језика!

Вакцинација

Архива вести
Bivši gimnazijalci...
У години јубилеја представљамо бивше ученике Гимназије:

ГИМНАЗИЈАЛЦИ


Gimnazija na YouTube...
ГИМНАЗИЈА НА YouTube

Преузмите