Početak » Novosti » Povodom Dana maternjeg jezika — srpski ćirilični fontovi na poklon

Povodom Dana maternjeg jezika — srpski ćirilični fontovi na poklon

Dan maternjeg jezika obeležava se u čitavom svetu 21. februara još od 1999. godine odlukom Uneska, u znak sećanja na bangladeške studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (danas Bangladešu), jer su protestovali što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Republika Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, koja štiti manjinske jezike od ugrožavanja i izumiranja. U Srbiji je registrovano više od trideset nacionalnih manjina (etničkih grupa), a zakoni u oblasti obrazovanja poseban značaj pridaju obezbeđivanju kvaliteta obrazovanja na maternjem jeziku deci koja pripadaju manjinskim grupama.

Kada je u pitanju srpski jezik, lingvisti smatraju da bi trebalo više da brinemo o razvijanju govorne kulture i očuvanju jezičke i kulturne tradicije. Problem anglicizacije maternjeg jezika na planu leksike, ali i rečeničnih konstrukcija, donekle pogađa sve skoro sve svetske jezike i smanjuje raznovrsnost i bogatstvo svetske kulturne baštine.

Kako su problemi negovanja maternjeg jezika i jezičke kulture često i tehnički zahtevni, pažnje je vredan potez Registra nacionalnog internet domena Srbije da pokloni dva srpska ćirilična fonta korisnicima: https://www.rnids.rs/ćirilica-na-internetu/ćirilički-fontovi-na-poklon  U pitanju su fontovi koji i u kurzivnom pismu (italiku) pravilno oblikuju srpska pisana slova P, T, D, G.

Više o procesu stvaranja i korišćenju ovih fontova, o problemima preslovljavanja, o ćiriličnim internet domenima i o problemima savremene srpske jezičke kulture možete saznati prateći stručni skup „Ćirilica u digitalnom svetu“ na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=63AITNiE6BQ&t=3s .

Srećan vam Dan maternjeg jezika!

Vakcinacija

Arhiva vesti
Bivši gimnazijalci...
U godini jubileja predstavljamo bivše učenike Gimnazije:

GIMNAZIJALCI


Gimnazija na YouTube...
GIMNAZIJA NA YouTube

Preuzmite