Почетак » КВИС » Представљање Војне академије

Представљање Војне академије

У петак, 4. Марта, Гимназију је посетио тим за промоцију Војне академије из Београда. Чланови тима, командир вода П. Илић и двоје кадета (кадеткиња Јовановић и кадет Марковић), представили су ученицима студије на Војној академији у Београду.

Пре свега, они су ученике упознали са пропозицијама Конкурса за пријем кандидата из грађанства у Војну академију Универзитета одбране у Београду. Конкурс траје од 15. фебруара до 31. марта ове године, а услови конкурса, начин конкурисања, селекција кандидата и мерила за рангирање кандидата детаљно су наведени у документу на сајту Министарства одбране Републике Србије (линк https://www.mod.gov.rs/cir/18374/konkurs-za-upis-u-vojnu-akademiju-18374).

Потпоручник Илић је ученицима говорио о организацији студија на Академији, али и о начину живота студената у таквим условима. О распореду учења, ваннаставних активности и слободног времена говорили су нешто више кадеткиња Јовановић и кадет Марковић. Говорећи о „животу“ на академији, они су се дотакли тема обуке, маршева, терена, али и тзв. категорисања студената и привилегија у складу са тим ( они који су у категорији са просеком оцена 9 и више немају временска ограничења излазака у град, тј. слободни су све до првих заједничких јутарњих дужности).

Ученике су интересовале појединости о упису, на пример да ли су у лошијој позицији они који не долазе на Академију из средње војне школе, односно војне гимназије. Кадети су им одговорили да се те разлике врло брзо превазиђу уколико се обавезе схвате озбиљно. Највише питања односило се на студије војног ваздухопловства, тако да је овај сусрет потрајао и дуже од планираног, иако је одзив ученика био неочекивано мали.

За оне који су заинтересовани да студирају неки од студијских програма на Војној академији најбоље је да детаљне информације потраже на сајту Академије (http://www.va.mod.gov.rs) и у већ поменутом Конкурсу на сајту Министарства одбране. У сваком случају био је ово један пријатан и користан сусрет између садашњих и можда будућих кадета.

Преузмите

Архива вести